Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de gayrimenkul sektöründeki borç boykotu tedarikçilere sıçradı.

Ülkede geciken projelerde mortgage ile konut satın alan bireylerin borçlarını ödemeyi reddetmesinin ardından şimdi de sektöre tedarikte bulunan şirketler de ödemelerini durdurma kararı aldı.

Yüzlerce tedarikçi şirket aralarında Evergrande'nin olduğu şirketlerin ödemelerini yapmadığı gerekçesiyle kendi ödemelerini yapamamaktan şikayetçi. Tedarikçi şirketlerin temsilci örgütü bu konuda yaptıkları açıklamada Evergrande'nin borç krizinin kendilerini güç duruma düşürmesinin arından ödemeleri durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Çin yönetimi bireyler için önlem hazırlıyor

Çin'de toplumsal tepkiye de dönüşen konut kredisi ödemeleri için Pekin yönetimi yeni bir hamleye hazırlanıyordu.

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre Çin, ertelenen konut projelerinde mortgage ödemelerini cezasız ötelemeyi planlıyor.

Henüz kesinlik kazanmamış plana göre ertelenmiş konut projelerine yatırım yapan yüzbinlerce konut yatırımcısının mortgage ödemeleri kredi skorlarına zarar gelmeden ertelenecek.

Plan Çin’in sarsıntıdaki konut piyasasına istikrar getirmek için yerel yönetimler ve bankaların da dahil olduğu geniş bir planın parçası olarak görülüyor.

Son dönemde ülkede tamamlanması geciken konut projelerine yatırım yapan Çinliler mortgage ödemelerini yapmayarak boykot süreci başlatmıştı. Boykot Cuma günü itibarıyla 80 şehirde en az 230 projeyi etkilemişti.