Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de imalat sektörü güveni Kasım ayında, elektrik enerjisi darlığının azalması ve enflasyon baskılarının gevşemesi ile birlikte iyileşti.

Resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 50,1 seviyesine yükseldi ve son üç ayda ilk kez 50 seviyesinin üzerine çıktı. İnşaat ve hizmet sektörlerindeki faaliyeti gösteren imalat dışı PMI ise hafifçe düşerek 52,3’e geriledi. Her iki gösterge de ekonomistlerin beklentilerini aştı.

Kasım ayında, Çin’de bir hafta süren ulusal tatilin olduğu Ekim ayına göre daha fazla çalışma günü olmasından dolayı, genellikle mevsimsel bir sıçrama görülüyor. Fabrikalarda üretimin Eylül ve Ekim aylarında düşmesine yol açan enerji darlıkları da Kasım ayında, kömür üreticilerinin üretimi artırmaları ve stokların artmasının etkisi ile hafifledi.

"Enerji önlemleri ve fiyat istikrarı etkisini göstermeye başladı"

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.’nin Çin baş ekonomisti Raymond Yeung, “İnşaat alt endeksi 56,9’dan 59,1’e yükseldi. Bu durum, hükümetin tedbirleri gevşeterek emlak projelerini desteklemesinden dolayı, faaliyetin tekrar aktif hale geliyor göründüğünü işaret ediyor” dedi.

Ulusal İstatistik Ofisi’nden kıdemli istatistikçi Zhao Qinghe, enerji tedarikini güçlendirmeye ve fiyatlarda istikrar sağlamaya yönelik son tedbirlerin etkilerini göstermeye başladığını söyledi ve ihracat siparişlerinin de temel olarak küresel ekonomik toparlanmadan diğer ülkelerde alışveriş sezonunun yaklaşmasından dolayı iyileştiğini sözlerine ekledi.