Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

South China Morning Post'ta (SCMP) Perşembe günü yer alan kaynak haberinde ABD ile Çin heyetleri arasındaki üst düzey ticaret görüşmelerinde önemli konularda ilerleme sağlanamadığı belirtildi.

Haberde, Washington'da Pazartesi ve Salı günü yapılan tartışmalarda Çinli yetkililerin ABD için kritik önemdeki teknoloji transferi hakkında konuşmayı reddettiği belirtildi. Rıza dışı teknoloji transferi iki ülke arasındaki ihtilaflı konuların başında geliyor.

Kaynaklara göre iki ülke arasında şimdiye kadar gerçekleşen tartışmalar iki alan üzerine yoğunlaştı: tarım ürünü alımları ve fikri mülkiyet hakkı.

SCMP'de yer alan habere göre görüşmelere yakın başka bir kaynak ise “Hiçbir ilerleme kaydetmediler.” dedi ve Çinli yetkililer ABD'li müzakerecileri Pekin için öncelik olan vergi artırımlarının askıya alınmasına ikna etme konusunda mesafe aldı.

ABD'ye ihraç edilen 250 milyar dolarlık Çin malına yönelik yüzde 25 - 30 vergi artırımı Salı günü uygulamaya alınacak. Büyük ölçüde tüketici ürünlerinden oluşan 160 milyar dolarlık Çin malına konulan yüzde 15'lik vergiler ise 15 Aralık'tan itibaren geçerli olacak.

Kaynaklar Çin heyetinin Washington'ı beklenenden erken terk edebileceğini belirtti. SCMP'ye göre Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin liderlik ettiği Çin heyeti, önceden planlanan 12 Ekim Cumartesi günü yerine görüşmelerin tamamlanmasının ardından Cuma günü dönüş yapabilir.

Bloomberg News'da daha sonra yer alan başka bir kaynak haberinde Liu He'nin görüşmeler için Cuma gününe kadar kalacağı, ayrıca Perşembe ve Cuma günleri Liu ve ekibinin ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile görüşeceği belirtildi. Haberde iki heyetin Perşembe günü beraber akşam yemeği yiyeceği ifade edildi.