Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’in 14. Beş Yıllık Plan’ının merkezine teknolojik yenilik, ekonomik olarak kendine yeterlilik ve daha temiz bir çevre ideallerini koyması bekleniyor. Komünist Parti yetkilileriyse, Xi’nin teknoloji ve stratejik sektörlerde dünya lideri olma sözüne istinaden, önümüzdeki 15 yıl için de belirli hedefler koyacak.

Halihazırda koronavirüs krizinin etkilerini atlatan Çin ekonomisi geçtiğimiz yıllardaki gibi bir büyüme yakalarsa, ABD’yi önümüzdeki 10 yıl içerisinde geçebilecek. ABD ile yaşanacak daha derin gerginlikler ise Xi’nin dünya ekonomisinin sallantılarından Çin’i koruma planını sekteye uğratabilir.

Xi ve diğer parti yetkilileri ekonominin kapılarını yabancı sermayeye ve rekabete açma konusunda istekliler, bu da yeni açıklanacak planın dünya tarafından nasıl algılanacağına dair endişelendiklerinin bir işareti aslında.

Xi Shenzhen’de geçtiğimiz ay yaptığı bir konuşmada teknolojik yenilikleri artırmaya söz verdi ama ‘yen ve açık bir ekonomik sistem’ istediğini söyleyerek mesajını biraz yumuşattı. Daha önce açıklanan ‘Made in China 2025’ planı, Trump yönetimindeki şahin kanadı kızdırdıktan ve Avrupa’daki rahatsızlığı artırdıktan sonra bir kenara bırakıldı.

Hong Kong Üniversitesi Asya Küresel Enstitüsü direktörü Chen Zhiwu ise plan hakkında, “Daha genel çerçeveye odaklanmalarını bekliyorum ve spesifik olarak pek bir şey ortaya koyacaklarını düşünmüyorum.” dedi.

Beş Yıllık Plan endüstriyel bir yeniden yapılanma ve orta-yüksek oranda büyümeyi hedefliyor. Devlet medyasının haberlerine göre, Çin büyük ihtimalle büyüme hedefini bir miktar düşürecek ve daha yüksek kaliteli bir büyüme sistemine geçecek.