Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’in Kasım ayında ihracatındaki beklenmedik düşüş ülkenin ticaret anlaşmasını neden istediğine ışık tuttu. Halihazırda zayıf talepten etkilenen Çin’in ihracat ABD tarifelerinden de zarar gördü.

Gümrük idaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Kasım’da toplam ihracat dolar bazında bir öncelki yıla göre yüzde 1.1 geriledi, ABD’ye yapılan ihracat ise yüzde 23 düştü. Yuan bazında ise ihracat Kasım'da yıllık yüzde 1.3 arttı.  Beklenti 1.9 artıştı. 

Şubat ayından bu yana en kötü seviyesine erişen ihracat verisi 12. ayında da art arda daralmasını sürdürdü.

Kasım ayında yuan bazında ithalat yıllık yüzde 2.5 arttı beklenti yüzde 0.9'du. Dolar bazında ise ithalatta yıllık yüzde 1.4 gerileme beklenirken yüzde 0.3 artış yaşandı. 

Çin'in Kasım ayında ticaret dengesi 38.73 milyar dolar olurken, beklenti 44.50 milyar dolar olması yönündeydi. Yuan bazında ise 300.3 milyar yuanlık beklentiye karşın, ticaret dengesi 274.2 milyar yuan oldu. 

Perakendecilerin ve şirketlerin yeni yıl alışveriş sezonu öncesi  stok yapmalarıyla toplam siparişlerin  yüzde 0.8 artması bekleniyordu.

Yaklaşık 18 aydır kısasa kısas devam eden tarifeler Çinli şirketlerin ve ABDli çiftçilerin birbirlerine daha az satış yapmalarıyla ekonomilere zarar verdi.

Ekim ayında tarafların birinci faz ticaret anlaşması üzerinde uzlaşması en azından bazı altta yatay konuşara dair hızlı çözümler üretilebileceğine dair umutları artırmıştı, fakat görüşmeler bazı tarifeler devreden çıkarılsa da uzadı.