Advertisement
HABERLER ABONE OL

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların aktardığı bilgilere göre, Çin yerel yarı iletken endüstrisini geliştirmek ve Trump yönetiminin kısıtlamalarına karşı mücadele etmek için bir dizi yeni politika belirlemeyi planlıyor. Kaynaklar sektöre verilen önemin daha önce ülkenin atom enerjisinin geliştirilmesine verdiği önemle aynı olduğunu da belirtiyor.

Çin yönetimi, üçüncü nesil yarı iletken üretiminin 5 sene içerisinde gerçekleşmesi için geniş bir destek vermeye hazırlanıyor. Ülkenin üst düzey liderlerine Ekim ayında sunulacağı düşünülen strateji belgesi, sektörün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge, eğitim ve finansmanın sağlanması için ülkenin 14'üncü 5 yıllık planının taslağında yer alacak.

Çin’deki üst düzey liderler gelecek ay ülkenin 5 yıllık ekonomik strateji planını oluşturmak için toplanacak ve iç tüketim ile kritik teknolojilerin yerel üretimi konularını da tartışacak. Başkan Xi jinping, daha önce 2025 yılına kadar kablosuz ağdan yapay zekaya kadar birçok sektörde kullanılmak üzere yaklaşık 1.4 trilyon dolar taahhüt etmişti.

Yarı iletken materyaller Çin’in teknolojik hedefleri için kilit rol oynuyor ve giderek agresifleşen Trump yönetimi de ürünlerin dışarıdan ithal edilmesine tehdit oluşturuyor.

Gavekal Dragonomics teknoloji analisti Dan Wang “Çin yönetimi yarı iletkenlerin tüm ileri teknolojinin altında yatan en önemli ürün olduğunun farkına vardı ve artık tedarik konusunda sadece ABD’ye güvenemez” dedi ve “ABD’den gelecek çip tedariği kısıtlamalarına karşın Çin’in bulabileceği tek çözüm endüstrisini geliştirmek olabilir” diye ekledi.

Çin her yıl 300 milyar dolar değerinde entegre devre ithal ediyor ve ülkenin yarı iletken geliştiricileri büyük oranda ABD yapımı çip tasarım araçlarına, imalat teknolojisine ya da patentlerine bağımlı.