Advertisement
HABERLER ABONE OL

Eski Çin lideri Hu Jintao, Komünist Parti kongresinin kapanış oturumu sırasında 79 yaşındaki Başkan Şi Jinping'in yanında oturduğu sırada sahneden indirildi.

Hu, Cumartesi günü Pekin'deki Büyük Halk Salonu'ndaki görüşmelerin ortasında, hem kameraya yakalanan hem de orada bulunan 2 binden fazla kişinin tanık olduğu sırada koltuğundan indirilerek salondan çıkarıldı.

Aralık'ta 80 yaşına giren Hu, son zamanlarda kamuoyu önünde giderek daha zayıf görünüyordu ve sahneden indirilirken kafası karışmış göründüğü belirtildi. Hu’nun, giderken Başbakan Li Keqiang'ın sırtına hafifçe vurduğu gözlenirken Şi ile konuşmak için kısa süreliğine durdu. Şi ise yanıt olarak başını sallamakla yetindi.

Cumartesi günü Şi, bir dizi sadık taraftarının yer aldığı bir Merkez Komitesi ilan ederek emsallerine meydan okuyan üçüncü bir görev süresi sağlamaya daha da yaklaştı. Bu durumun, Pazar günü açıklandığında ülkenin en güçlü pozisyonları üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmasının yolunu açtığı değerlendirilyor.

200 üyeli parti organı, parti kongresinin son oturumundan kısa bir süre sonra kamuoyu önüne çıktı ve Şi'nin son otuz yıldır dünyanın en büyük ikinci ekonomisini kimin yönettiğini belirleyen emeklilik kurallarını bir kenara bıraktığını gördü. Göze çarpan en önemli durumlardan biri de Hu Jintao’ya yakın isimlerden Li Keqiang’ın emekli olmasına hala bir yıl varken Merkez Komite’de bulunmamasıydı.

Konuyla ilgili, “Hu’nun önceden belirtilmemiş ayrılışının siyasi bir duruşu temsil etme olasılığının düşük olduğunu düşünüyorum” diyen Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Lee Kuan Yew, “Bunun bir sağlık sorunu olduğunu düşünüyorum. Hu daha çok yalancı bir kişilik, fazla bir şey istemiyor. Şi’ye öfkesini ifade ettiğini sanmıyorum” ifadelerini kullandı.