Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin enerji kriziyle mücadele kapsamında termal kömür satışlarına tavan fiyat planına onay verdi.

Bloomberg'in kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre ülkede en yoğun kullanılan 5.500 NAR sınıf kömürde ton başına 440 yuan (69 dolar) hedef tavan fiyat olarak belirlendi. Kaynaklar, vergileri de içeren bu fiyatın bir hedef seviyesi olduğunu ve mutlak tavanın 528 yuan (83 dolar) olarak öngörüldüğünü aktardılar.

1 Mayıs 2022’ye kadar yürürlükte kalması öngörülen planın Çin Devlet Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.

Dünyanın büyük bir bölümünü etkisi altına alan enerji krizi Çin’de de kömür fiyatlarının tırmanışa geçmesine neden olmuş, kömür ile çalışan elektrik santralleri zarar etmeye başlamıştı. Zhengzhou gösterge kömür vadelileri bu ayın başında ton başına 1.980 yuan (311 dolar) ile rekor kırarken, spot fiyatlar daha da yükseldi.

Enerji krizinden çıkış aranıyor

Bir süredir fiyatlar üzerinde değerlendirmeler yapan Çin yönetimi santrallere de stokları artırma çağrısı yapmıştı.

Merkezi yönetim bu kış konutlara ısınma için yeterli tedarikin sağlanabilmesi amacıyla, yerel yönetimlere tüm kömürle çalışan elektrik santrallerinin ellerinde yedi günlükten daha fazla yakıt bulundurması talimatını vermişti.

Bu adım, küresel enerji krizi ortamında, Çin’in ekonomiyi güçlendirmek ve kış döneminde konutların ısınmasını sağlamak için yeterli miktarda kömür sağlamaya yönelik çabalarını artırmasının diğer bir örneğini oluşturmuştu.