Advertisement
HABERLER ABONE OL

Salgının olumsuz etkilerini diğer ülkelere göre daha hızlı geride bırakan Çin dış ticaretinde toparlama ivmesi yakalarken, taşımacılık konusunda yaşanan aksamalar ülkenin ticaretine sekte vurma potansiyeli taşıyor.

Maske ve sağlık ekipmanı gibi salgın kaynaklı ürünlere yönelik talebin artmasıyla Çin'de ihracat belli bir tempo yakalarken konteyner krizi dolayısıyla ülkenin ithalatında daha düşük bir performans görülüyor.

Çin'in Şanghay kentinden ABD'nin Los Angeles kentine mal göndermek için bir konteynerin maliyeti Haziran ayına göre ikiye katlandı. Aynı maliyet Hollanda'nın Roterdam kenti için ise dörde katlandı.

Benzer durum Türkiye dış ticareti için de önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Daha önce Bloomberg HT'ye konuşan Türkiye’de konteyner temin edebilmenin oldukça zorlaştığını ve oldukça düzensiz hale geldiğini belirten Denizyolu Operasyon Uzmanı Metehan Barshan, “Konteynerler altın değerinde oldu. Daha önce 2 bin 500 dolar olan konteyner navlunu fiyatları 6 bin 800 dolarlara kadar çıktı” bilgisini vermişti.

Bu durumun en büyük nedenlerinden biri olarak ABD ve Çin arasında artan ticaret trafiği gösteriliyor. İki ülke arasında pandeminin etkisiyle tıbbi malzeme ticaretinin arttığı görülüyor.