Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Çin otoritelerinden şirketlerin borç ödemeleri konusunda yatırımcıların artık Pekin'e güvenmemeleri gerektiğini gösteren ve giderek daha da güçlenen sinyaller geliyor.

Pekin ülkedeki kamu bağlantılı şirketlerin 15 trilyon dolarlık tahvil piyasasında yaşanan temerrüt dalgasının sürmesine izin veriyor.

Daha geçen hafta Tsinghua Unigroup Co. 450 milyon dolarlık tahvil ödemesinde temerrüde düşerek 2 milyar dolarlık bir temerrüdü tetiklemişti. Bu rakam Çin'in offshore tahvil piyasasında 2019'da temerrüde düştüğü toplam rakamın üçte ikisi kadar.

Bu durum zayıf kamu iktisadi teşekkülleri (KİT) için can sıkıcı olsa da yatırımcılar, kredi piyasası ve genel anlamda Çin için iyi bir gelişme. Riskin daha doğru bir şekilde fiyatlanması tahvil alıcıları için görece şeffaf olmayan bir ekonomide daha fazla şeffaflık sağlıyor. Böylece Çin tahvillerine ilgi artışının önünü açarak daha fazla kaynak çekilmesine ve sonuçta sermaye piyasalarının hükümete bağlılığının azaltılmasına imkan verebilir.

Çin'de kamu bankaları onshore şirket tahvillerinin en büyük alıcısı konumunda.

Londra'da BNP Paribas Asset Management gelişen piyasalar tahvil biriminin yöneticisi Jean-Charles Sambor, ilk kez orta vadede yüksek faizli hakiki bir iç piyasa görme imkanı yakaladıklarını belirterek, "Çin'de gerçek bir kredi risk mekanizmasının başlaması için 2021 yılı bir dönüm noktası olabilir." dedi.

Tahvil piyasalarının etkinliğini artırmak Çinli politika yapıcıların önceliği haline geliyor. Ancak önlerinde zorlu bir yolculuk var. Zira Çin'de onshore kredi notlarının yüzde 96'sı yatırım yapılabilir seviyede.