Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Çin Başkan Xi Jinping’in ticaret anlaşmasının birinci aşaması için masaya oturmasından önece ABD’nin 360 milyar dolarındaki ek gümrük vergisini geri çekmesini istiyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, heyetin Trump yönetiminden Eylül ayında devreye giren 112 milyar dolarlık ürüne uygulanan ek vergiyi iptal etmesini ve geçen sene 250 milyar dolarlık ürün içöin uygulanmaya başlanan yüzde 25 ek vergiyi düşürmesini talep ettiğini belirtti .

Haberde yer alan bilgilere göre, Çinli yetkililer aynı zamanda ABD’den, bazı tarifleri geçici olarak iptal etmesini gündeme taşıyor. Bunun mütekabil Çin’de özellikle tarım ürünleri olmak üzere ABD ürünlerine uygulanan ek gümrük vergilerini aynı oranda düşürecek.

Bununla birlikte Çin, daha önce Trump’tan, 15 Aralık’ta devreye girmesi beklenen ve tüketiciler için en favori ürünler olan akıllı telefonlar ve diz üstü bilgisayarlar gibi 160 milyar dolarlık ürünlere ek gümrük vergisi uygulama planını iptal etmesini talep etmişti.  Kaynaklardan biri, “en azından Xi’nin uçağa binip Trump’la görüşmeye gitmesinden önce tarifelerin masadan kalkmış olması gerekiyor” dedi.

 Financial Times’da yer alan bir habere göre, ABD’li yetkililer Eylül ayında devreye giren ve kıyafet, düz ekran monitorleri ve teçhizatlarını içeren ek vergileri kaldırmayı değerlendirdikleri belirtiildi.

Çin Ticaret Bakanlığı konuya ilişkin bilgi vermedi.