Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Yoğun yağmurlar ve sel, Çin’in en büyük kömür üretim merkezinde daha fazla madenin üretimi durdurmasına yol açtı ve bu durum, fiyatları rekor seviyeye yükseltirken, Pekin’in kış dönemi için enerji tedarikini artırma çabalarını olumsuz etkiliyor.

Seller, Çin’in bu yıl yakıt tedarikinin yüzde 30’unu karşılayan Şansi bölgesindeki 682 madenden 60’ının kapanmasına neden oldu. Bu durum, ülkenin ekonomik büyümesini tehdit eden enerji krizinin daha da kötüleşmesine yol açıyor. Termal kömür vadeli kontratları Pazartesi günü işlemlerin başlamasının ardından yeni bir gün içi rekor seviyeye ulaştı.

Madenlerin üretimi durdurması, Çin’in kömür üretimini artırma ve kışlık yakıt tedariki için enerji arzını sağlama almaya yönelik çabalarını daha karmaşık hale getiriyor. Ülke yönetiminde güç sahibi Devlet Konseyi Cuma günü yaptığı açıklamada, artan maliyet ortamında, üretimi artırmak için elektrik enerjisi fiyatlarının yükselmesine izin verileceğini kaydetti.



Konsey ayrıca, kömür ile üretilen tüm elektrik enerjisi fiyatlarının, regüle fiyatlardan ziyade, piyasa tarafından belirlenmesine kademeli bir şekilde izin verileceğini ve kalifiye kömür madenlerinde kapasite artırımlarının teşvik edileceğini de duyurdu. Çin hükümeti madencilik şirketlerinden kömür üretimini masraftan kaçınmaksızın artırmalarını istedi ve bu firmalara yıllık kotalarını aşsalar dahi tam kapasitede üretime devam etme izni verdi.

"Çin kömür üretim açığıyla karşı karşıya kalabilir"

Citic Securities analistinin 8 Ekim tarihli raporuna göre, Çin, bu çabalarla bile, dördüncü çeyrekte 30 ila 40 milyon ton kömür üretim açığı ile karşı karşıya kalabilir.

UBS Group AG, yakıt darlığının sanayi kesiminde elektrik enerjisi kullanımını Kasım ve Aralık aylarında yüzde 10 ila yüzde 15 düşürebileceğini ve bunun da çelik, kimya ve çimento gibi en fazla enerji yoğun sektörlerde yaklaşık yüzde 30 yavaşlamaya yol açabileceğini kaydetti.

Kömür vadeli kontratları, Zhengzhou Emtia Borsası’nda Pazartesi günü yüzde 11,6 yükselişle ton başına bin 408,2 yuana (218,54 dolar) kadar çıkarak yeni bir gün içi rekor seviyeye ulaştı.

Yoğun yağışlar devam ediyor

Çin Halk Meteoroloji Hizmetleri Merkezi’ne göre, hava sıcaklıklarının 30 dereceden 20 dereceye inmesi ile birlikte, Şanghay ve Nanjing gibi kentlerde havaların serinlemesinden dolayı, elektrik enerjisi darlığında kısa vadede rahatlama görülebilir.

Öte yandan, havaların serinlemesi daha düşük hava sıcaklıklarının bir işareti olabilir ve bu durum, kış dönemi boyunca ısınma talebini artıracaktır. Çin Meteoroloji İdaresi, Ekim ve Aralık ayları arasında, daha sık ve daha güçlü bir soğuk dalgası getirebilecek La Nina hava olayını tahmin ediyor.

Öte yandan, Şansi bölgesinde yoğun yağış devam ediyor. Xinhua’nın haberine göre, 120 binden fazla kişi bölgeden tahliye edilirken, 190 bin hektar alandaki mahsül hasar gördü ve 17 bin konut yıkıldı.