Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ciner CEO'su Gürsel Usta Bloomberg HT'de Ali Çağatay'a Türkiye'nin soda külü üretiminde geldiği noktaya ve ihracat rakamlarına dair bilgi verdi.

Ciner Grubu olarak dünyanın en büyük soda külü üreticisi olduklarını belirten Usta geçen sene 726 milyon dolarlık soda külü ihracatı yaptıklarını, toplamda 7.1 milyon ton üretim yaptıklarını belirtti.

"%25'İ CİNER GRUBUNUN KONTROLÜNDE"

Soda külü pazarına dair bilgi veren Usta, "Dünyada soda külü pazarı 60 milyon ton üretim civarındadır, bunun yarısı Çin'dir, yarısı diğer ülkelerdir. Çin'i kapalı bir ekonomi olarak düşünürsek Çin dışı üretimin yüzde 25'i Ciner Grubu'nun kontrolündedir. Biz ABD'deki üretimimizle birlikte 7.1 milyon ton üretim yapıyoruz. " ifadesini kullandı.

Türkiye'den geçen yıl toplam ihracatın 726 milyon dolar olduğunu kaydeden Usta, "Aşağı yukarı 4.5 milyon tonluk üretimin 3.7 milyon tonunu dış pazarlara gönderiyoruz" ifadesini kullandı.

"EN ÇOK İHRACAT İSPANYA'YA"

Usta, ihracatın tümünün sıfır ithalatla ve yüzde 100 katma değerle yapıldığına dikkat çekerek dünyada yaklaşık 75 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti. Usta "ABD'den Kanada'ya Çin'den Hindistan, Pakistan'a, Endonezya'ya, Malezya'ya Kore'ye, Tunus, Cezayir, Mısır'a Avrupa'nın tüm ülkelerine ihracat yapıyoruz." diye konuştu. Usta en çok ihracat yapılan ülkenin İspanya olduğunu belirtti.


Üretim yöntemlerinin diğerlerinden farklı olduğunu kaydeden Usta en ucuz maliyet ve en ucuz yatırımla üretim yaparak dünyanın en kaliteli ürününü elde ettiklerini belirtti.

"SEKTÖRDE YEŞİL ÜRÜN SERTİFİKASINA SAHİP TEK ŞİRKETİZ"

Yeşil ürün sertifikasına sahip olduklarını kaydeden Usta "Biz tüm İSO belgelerine sahip olduğumuz gibi çevre dostu İSO 14001 belgemiz var. Yeşil ürün sertifikamız da var, bu sertifika tüm üretim süreçlerinde kaynak kullanımını minimum kılarak hem çok çevreci hem de finansal açıdan en ekonomik ürünü sürdürülebilir şekilde üreten firmalara verilen bir sertifikadır. Sektörde sadece dünyada bizim böyle bir sertifikamız var" açıklamasını yaptı.

Usta, Eti ve Kazan fabrikalarında 1.250 kişiye istihdam sağladıklarını belirtti.

 

"KAPASİTE GENİŞLETEREK ÜRETİM 600 BİN TON ARTACAK"

Türkiye'de kapasite genişletme çalışmaları olduğunu ifade eden Usta "Bununla üretim miktarı 600 bin ton civarında artacak. Böylece 1 milyar dolarlık hedefi inşallah yakın zamanda yakalayacağız." ifadesini kullandı.