Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’nin gündeminde Aralık’tan bu yana Çinli şirketlerin Borsadan çıkarılması önemli bir yer kaplıyor. New York Stock Exchange ilk başta şirketleri borsadan çıkaracağını belirtirken sonrasında bundan vazgeçtiğini söylemişti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, NYSE’nin Çinli şirketleri borsadan çıkarmama kararına katılmadığını söyledi.

ABD, Çin’in en büyük finansal partneri konumundayken Çin ABD için küçük bir partner konumunda.

Çin’in elinde bulundurduğu 1 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvillerinin toplam ülke dışı pozisyonların yüzde 15’ini oluşturuyor. Çin’in finansal olarak açıklığı amaçlayan politikaları da ABD finans kuruluşları için bir fırsat sunuyor.

2005 yılında 260 milyar dolar piyasa değerine sahip 36 Çinli şirket ABD piyasasında işlem görürken 2020 yılında toplam 5,9 trilyon dolar değere sahip 600 Çinli şirket ABD piyasasında işlem görüyor.

ABD’de işlem gören Çinli şirketlerin piyasa değeriyse ABD piyasasının yüzde 8,7’sini oluşturuyor.

Çin son yıllardaki atılımlarıyla birlikte Japonya’nın ABD piyasalarındaki payını da geride bıraktı. ABD piyasasında işlem gören Çinli şirketlerin değeri Japon şirketlerin değerini 2017 yılında geçmişti.