Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Çalışan ve emekli ücreleri arasıdaki dengesizlik konusunda ortaya çıkan tablonun farkında olduklarını belirten Erdoğan, "Asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili bir huzursuzluk ortaya çıktı. Kamu işçisi, memuru nasıl ortada bırakmadıysak çalışanından emeklisine hiç kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza göstermeyiz" dedi.

Ek bütçede deprem bölgesinin kalkınmasını sağlayacak projelere öncelik verdildiğinin altını çizen Erdoğan, "Hem bütçe gelirlerini artırmaya hem de bütçe dışı kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımızın semerisini gördükçe kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü mutlaka alacağız. Bunu da çok gecikmeden yılbaşı civarı neticeye ulaştırmayı planlıyoruz. Milletimizin serinkanlı olarak bize güvenmelerine ve ülkelerinin geleceğine sahip çıkmalarını istiyorum" diye konuştu.

"Kısa çalışma ödeneğini 3 ay süreyle uzatıyoruz"

Deprem felaketinin ardından yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, afetin etkilediği şehirleride acil yıkılması gereken ve ağır hasarlı binaların enkazlarını tamamen kaldırıdığını söyledi.

Bölgede 872 bin bağımsız bölüme sahip 311 bini aşkın binanın yeniden inşa edilmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, "180 bin civarında konut ve köy evinin inşa süresi başlamıştır. Şu an itibariyle köyevlerinden hak sahiplerine teslim edilenler var. Vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda yerinde dönüşüm çalışmalarımızı başlattık. Projeye 83 binden fazla başvuru oldu. Depremden hemen sonra ilan ettiğimiz mücbir sebep uygulamasıyla afetzedelerimizin yükünü hafifletmiştik. Kısa çalışma ödeneğini 3 ay süreyle uzatıyoruz. Ödenekten 115 bin insanımızın istifade etmesini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Kira artışları ile ilgili çalışmalar sürüyor

Erdoğan, stokculuk ve kiralara şöyle konuştu:

"Ticaret Bakanlığımız otomobil piyasasında görülen stokçuluğun önüne geçmek için denetimlerini artırdı. Kira fiyatlarıyla ilgili ne gibi adımlar atacağımızla ilgili değerlendirmelerimiz sürüyor. Allah'ın izniyle enflasyon başta olmak üzere ekonomideki sıkıntıların üstesinden geleceğiz."

Yeni ortaklık kararı

Suudi Arabistan, Katar ve BAE ziyaretler son derece başarılı ve verimli geçtiğini ile getiren Erdoğan, Suudi Arabistan'la imzalanan 5 anlaşma ile işbirliğini daha da ileri taşındığını belirtti. Körfez ziyaretine ilişkin Erdoğan, "Katar'la mükemmel seviyede ilerleyen ilişkilerimizi yeni ortaklıklarla taçlandırma kararı aldık. BAE 10 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizle ülkemizin en önemli ekonomik ortakları arasındadır. Farklı alanlarda 50,7 milyar dolara ulaşan 13 anlaşma imzalanmıştır. Ziyaretimiz vesilesiyle ülkemizin gurur kaynağı olan Togg'u muhataplarımıza hediye ettik. Togg'un her üç liderden de tam not aldığını memnuniyetle belirtmek isterim. Togg'u inşallah yakın zamanda diğer ülkelerin yollarında da görmeye başlayacağız" dedi.

Erdoğan, milyarlarca, on milyarlarca dolarlık yatırım sözü aldığını, bunların ağırlıklı kısmını, varlık satışı değil, istihdama ve üretime dönük projelerin oluşturduğunu dile getirdi.

"Karar merci TBMM'dir"

Kritik dönemde tertiplenen NATO zirvesi, terör başta olmak üzere tezlerin dillendirildiğini belirten Erdoğan, "Önemli kazanımlar elde ettiğimiz uluslararası toplantı oldu. NATO'nun genişlemesine verdiğimiz ilkesel desteği ifade ederken Türkiye'nin beklentilerini açık ve net ortaya koyduk. Batı'da veba gibi yayılan İslam düşmanlığı ile mücadele noktasında ikazlarımızı yaptık. İsveç'in ittifaka üyelik süreciyle ilgili atılacak karşılıklı adımlar ortak açıklamayla belirlendi. Meclis'in açılmasıyla birlikte üzerimize düşeni yapacağız. Nihai kararı verecek merci Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir" dedi.