Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mücevher şirketleri pandemiden bu yana ilk kez fiyat artışına gidiyor. Bu durum uzun süredir sıkıntıda olan sektörde güven artışına işaret ediyor. Koronavirüs salgınının sektörü de vurmasıyla yılın ilk yarısında durma noktasına gelen mücevher sektöründe toparlanma emareleri görülüyor.

Bloomberg'in haberine göre bir kaynak dünyaca ünlü pırlanta üreticilerinden De Beers'in bu yıl ilk kez fiyatlarda yüzde 2 ile 3 oranında artış yaptığını belirtti. Söz konusu kaynak geçen haftaki De Beers müzayedesinde üçüncü kez art arda 400 milyon doları aşan satış olduğunu söyledi. İkinci çeyreğin tamamında 50 milyon dolarlık satış gerçekleştirilmişti.

Elmas alıcıları sektör için en hareketli zamanlar olan Şükran Günü ve Çin Yeni Yılı arası dönemde azalan stoklarını doldururken, yılın ilk yarısı sektörün duraklaması sonrası yıl sonunda tüketici talebinin ne boyutta olacağına dair belirsizlikler var.

Danışmanlık Firması Gemdax'ın ortaklarından Anish Aggarwal elmas stoklarının çok düşük olduğunu, tüketici talebinin ise seyahat gibi harcamaların azalması nedeniyle iyi olduğunu belirtti.

De Beers ve Rus rakibi Elmas devi Alrossa Ağustos ayında sektörü canlandırmak amacıyla fiyatlarda indirime gitmişti. De Beers'in Ortağı olan madencilik firması Anglo gelecek 2 yıl için tahminlerini aşağı yönde revize etmiş ve arzın sıkı olacağı işaretini vermişti. Şirketin Yöneticilerinden Mark Cutifani üretim fazlası olmayacağını belirterek "fiyatların artacağını görene kadar üretim artışına gitmeyeceğiz" değerlendirmesini yaptı.