Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Deutsche Bank'ın notunda, bankanın Merkez ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Avrupa (CEEMEA) bölgesi için Cuma günü tanıttığı yeni kısa vadeli Döviz değerleme modelleri setinin Türk Lirası ve Macar Forinti'nin bir dereceye kadar ucuz olduğunu işaret ettiği belirtildi.

Notta, “Türk tahvillerinde yukarı yönlü görüş bildirmiş olmamıza rağmen Dolar/TL 'de zayıf pozisyonlanma ve yüksek carry'nin düşen reel faizler ve cari açıktaki olası artıştan kaynaklı olumsuz etkiyi dengeleyeceği düşüncesiyle şimdiye kadar görece nötr, banda bağlı bir duruş benimsemiştik. Şimdiyse genel olarak, pozisyonlanma, fon akımları, carry ve kısa vadeli değerleme gibi pozitif 'teknik' faktörlerin ağırlığının TL lehine döndüğünü görüyoruz. ” ifadesi yer aldı.

Değerlemelerin çok cazip olduğu ifade edilen notta, TL'nin hem kısa hem de uzun vadeli değerleme modellerine göre değerinin altında göründüğü belirtildi.

“Bizim kısa vadeli modellerimiz dolar/TL için 'adil değeri' 5.54 seviyesinde gösteriyor.” denen notta, ayrıca uzun vadeli modellerin de gelişen piyasa ve 10 önemli piyasa arasında en ucuz para olarak TL'yi işaret ettiği belirtildi.

Ayrıca Deutsche'nin notunda yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatının durduğu, dolar/TL'deki görece istikrarın yerlilerin döviz birikimini durduğu ifade edildi. Bununla birlikte banka, mevduatlardaki dolarizasyonun tersine dönmeye başladığını söylemek için çok erken olduğu uyarısında bulundu. Ancak döviz mevduat trendinin artık TL için negatif olmadığını ekledi.

Notta Türkiye tahvillerinde yabancı pozisyonlanmanın aşırı derecede zayıf olduğu belirtilen notta, yabancı payının yüzde 10.5 ile rekor düşüğe yakın seviyelere çekildiğinin altı çizildi.