Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcılarını fon dağılımı değişikliklerinin dijitalleşme ile önemli oranda arttığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Göçer, sektörün önemli özelliklerinden bir tanesinin getiri olduğunun altını çizerek, geçen yıl hem sektörün getirilerinin çok iyi olduğunu, hem de fon dağılımı değişikliği yapan müşteri sayısının çok arttığını söyledi.

Sektör olarak katılımcıların fon dağılımı değişikliğini çok önemsediklerini vurgulayan Göçer, "Geçen yıl altın fonları gerçekten çok iyi getiri sağladı. Hisse senedi ve Eurbond fonları iyi getiri sağladı. Bu yıl finansal piyasalarda başka bir başka bir senaryo olacak. Müşterinin risk profiline de paralel olarak bu fon dağılımı değişikliği yapması gerekiyor. Bu konuda da danışmanlık alabileceği bir platforma ihtiyaçları var. Burada bire bir görüşerek bilgiler verebiliyoruz. Ama daha hızla artan dijital platform kullanıcıları sebebiyle dijital platformlar aracılığıyla da yapılabiliyor. Bizim robo danışmanlık uygulamamız yıl başından bu yana müşterilerimize 2.5 milyon adet kez uyarı gönderdi. Üç kez de dağılım değişikliği önerisi verdi. Müşterinin risk profiline uygun olarak nasıl bir dağılım değişikliği yapması gerektiği önerisinde bulunuyoruz. Bu uygulama emeklilik sektöründe şirketlerimizin yoğun yaptığı bir uygulama. Fon dağılım değişikliği ve getirilerdeki artış da bizim sektör olarak bunu başarı ile uyguladığımızı gösteriyor" diye konuştu.

'Sektörün dijital dönüşümde TSB ve SDDK'nın katkısı büyük'

Sektörün dijital dönüşüm yolcuğunda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Sigorta Birliği, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Emeklilik Gözetim Merkezi gibi kurumlara sahip olmasının sektör şirketleri olarak büyük şans olduğunu kaydeden Göçer, tüm bu kurumların 'Bu sektörü daha fazla dijital çalışan yapıya nasıl çevirebiliriz' konusunda yoğun çaba harcadıklarının altını çizdi. Bunun hem müşteriye dokunan bir şey olduğunu hem de sektörün kaliteli insan kaynağı çekme hususunda da çok kıymetli olduğunu ifade eden Göçer, "Türkiye Sigorta Birliği platformlarında sık sık bu konuları masaya yatırıyoruz. Başvuru süreçleri nasıl olabilir, algoritmik süreçler, arka planda çalışan süreçleri nasıl dijitalize edebiliriz, denetim süreçleri nasıl dijitalleşebilir, nasıl anlık müdahaleler yapabiliriz gibi konulara mesai harcıyoruz" diye konuştu. Garanti BBVA Emeklilik olarak, chatbot'a da yatırım yaptıklarının altını çizen Göçer, chatbotlarının 79 farklı konuda yüzde 91 civarında anlama oranında müşterilerine destek verdiğini kaydetti.