Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Avustralya Doları, küresel ekonomiye ilişkin endişelerin yeniden gündeme gelmesi ve ABD'de artan koronavirüs vakalarının riskli varlıklarda satışı tetiklemesiyle emtia ihracatçısı ülkelerin paralarında görülen kayıplara öncülük etti.

Avustralya Doları/ABD Doları paritesi ABD'de koronavirüs vaka sayısının 2 milyonu aştığını gösteren verilerin ardından yüzde 1.1 düştü ve Asya hisseleriyle ABD hisse vadelilerinde satış sertleşti. Norveç Kronu petrolün düşmesiyle birlikte üçüncü günde de değer kaybetti.

Virüsün yayılmasına ilişkin endişeler, Fed'in ABD ekonomisi için iç karartıcı bir tablo çizmesi ve OECD'nin küresel GSYİH'nin bu yıl yüzde 6 düşeceği yönündeki tahminini açıklamasının ardından Asya'daki işlemlerde görülen ılımlı düzeydeki riskten kaçış algısını kötüleştirdi.

Sydney'de National Australia Bank Ltd. (NAB) Döviz stratejisti Rodrigo Catril, "ABD'de virüs haberleri Powell'ın önceki seansta tetiklediği temkinli ortam açısından iyi değil. Hisse senedi piyasasının coşkusu biraz fazla olabilir. Dolayısıyla bir düzeltme gerektiğinden Powell bunu sağlamış olabilir." dedi.

Dolar/yen paritesi yüzde 0.2 düşüşle 106.90 ile 15 Mayıs'tan bu yana görülen en düşük seviyeye gerilemesinin ardından 107.08'den işlem gördü. Fidelity International'a göre dolar "pahalı" seviyelerde işlem görüyor ve yen ile emtia bağlantılı paralar karşısında bu yıl zayıflaması gerekiyor.

Doların önemli piyasa paraları karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY), Çarşamba günü yüzde 0.9 düşüşle üç ayın düşüğüne gerilemesinin ardından yüzde 0.5 sıçradı. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşüşle yüzde 0.71 oldu.

Fed'in açıklamasında ABD ekonomisinin orta vadede önemli riskler ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

NAB döviz strateji birimi yöneticisi Ray Attrill, "Düzenli olarak yaşanan riskten kaçış nöbetlerinin dolara hala bir miktar destek sağlama potansiyeli taşıdığı apaçık. Bununla birlikte Fed'in mesajı ABD Doları'nı zamanla olumsuz etkileyecek." dedi.