Advertisement

Küresel hisse senetleri, ABD'de ikinci dalga koronavirüs salgınlarına ilişkin korkular ve Fed'in Haziran toplantısındaki temkinli duruşunun etkisiyle Perşembe günkü işlemlerde geri çekildi.

Dow Jones Endeksi, virüsün yayılmasına ve ekonomiye ilişkin endişelerin artması ile TSİ 19:59'da yüzde 5.22 düşüşle 25.582 puan seviyesine geriledi.

Japonya hisseleri Asya Borsalarındaki düşüşe öncülük etti. ABD ve Avrupa hisse vadelileri düştü. ABD'deki koronavirüs vakalarının 2 milyonu aştığı yönündeki verilerin ardından kayıplar hızlandı. Teksas'ta hastane başvuruları sert yükseldi. ABD Hazine tahvilleri Fed kararının ardından kaydettiği kazançlarını korudu. Fed projeksiyonları yetkililerinin 2022'ye kadar faiz artırımı tahmin etmediğini gösterdi. Dolar sıçradı, yen yükseldi. Fed Başkanı Jerome Powell merkez bankasının getiri eğrisi kontrolüyle ilgili görüştüğünü söyledi. Bazı ekonomistler Fed'in getiri eğrisi kontrolünü benimsemesi konusunda Avustralya ve Japonya'yı takip etmesini bekliyor.

Nasdaq Bileşik Endeksi Çarşamba günü rekor seviyede kapattı. Küresel hisse senetleri, merkez bankası varlık alımları ve benzersiz teşviklerin tetiklediği riskli varlık alımlarının etkisiyle Mart düşüğüne kıyasla yüzde 40 artıda bulunuyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD'nin "kesinlikle" ek mali teşvike ihtiyaç duyduğunu ve bu yaz bir tur daha geleceği yönündeki beklentileri desteklemesi gerektiğini söyledi.

Melbourne'de JPMorgan Asset Management küresel piyasalar stratejisti Kerry Craig, "Fed tarafından pek bir sürpriz olmadı. Net bir mesaj vermeye odaklandılar: Faizlerde uzun bir süre bir hareket olmayacak. Komitedeki görüşlerin dağılımı ekonominin Covid sonrasında nasıl olacağına ilişkin belirsizliği güçlendiriyor." dedi.

Hong Kong Doları, şehrin merkez bankasının değerlenme baskısını azaltma ve kur çıpasını koruma müdahelelerinin ardından bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Petrol ABD ham petrol stoklarının artarak rekora tırmanmasının yeniden arz fazlası endişelerini gündeme getirmesiyle yüzde 10 düşerek Nisan'dan bu yana günlük en sert düşüşünü kaydetti.

Euro Bölgesi maliye bakanları Perşembe günü bir araya gelerek Avrupa Birliği'nin (AB) toparlanma paketini ve Eurogroup başkanlığını konuşacak.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:07'de yüzde 1 düştü. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 0.5 geriledi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 2 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 3 geriledi.
Hang Seng Endeksi yüzde 1 çekildi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 1.9 düştü.

Döviz

Yen yüzde 0.2 yükselerek dolar karşısında 106.91 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.2 gerileyerek 7.0686'dan alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.5 düşmesinin ardından yüzde 0.4 yükseldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 düşüşle 1.1356'dan alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Çarşamba günü düşmesinin ardından yüzde 0.71 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 0.93'e geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 3.5 düşüşle 38.23 dolar oldu.
Altının onsu yüzde 0.4 ekside 1,732 dolardan işlem gördü.