Dolardaki değerlenme Asya borsalarını aşağı çekti
-
Fed'in tahvil alımlarını sürdüreceğini söylemesi ve emtiadaki düşüş sebebiyle yükselen Dolar, Asya borsalarını en uzun süreli artışından alıkoydu
Dolardaki değerlenmenin emtia fiyatlarını aşağı çekmesi ve ABD Merkez Bankası'nın tahvil alım programını değiştirmek için ekonomisinin henüz yeterli olmaması sebebiyle Asya borsaları 8 günden bu yana ilk düşüşünü kaydetti.
Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., yüzde 0.8 değer kaybederken, Çin'li altın madencisi Zhaojin Mining Industry Co. da, metalin son 7 haftadaki en sert düşüşünü kaydetmesi üzerine yüzde 3.8 oranında geriledi. ABD'nin en büyük cephe kaplama şirketi James Hardie Industries SE ise, Fed'in tahvil alım kararını sürdüreceğini açıklamasının ardından yüzde 1.9 düştü.
ABD ekonomisindeki toparlanmanın görüldüğünü ancak kimsenin de Fed'in tahvil alımlarını değiştirmeye gönüllü olmadığını söyleyen Hong Kong'daki Haitong International Asset Management'ın fon yöneticilerinden Danny Yan, saf emtiaların önceki spekülasyonlar sebebiyle baskı altında olabileceğini söyledi. Yan, "ABD dolarındaki değerlenme ve küresel arzın yeterli düzeyde olmasu sebebiyle, bir miktar kâr realizasyonu görülebilir" dedi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Haziran'dan bu yana en uzun süreli yükselişine ara vererek, yüzde 0.5 değer kaybetti ve 138.05 puana geriledi.
Endeks, 2009'daki yüzde 34 seviyesine ulaşan kazançlarını 2010'a da taşıyarak yüzde 14 artış kaydetti.