Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar ve euro yeni güne % 1'in üzerinde düşüşle başladı.

Kur bugün en yüksek 6.2023'ü görürken gece yarısı 6.0542 seviyesine kadar geriledi. Dolar/TL 'de Asya seansındaki düşüşün Türk bankalarının spot dolar satışıyla gerçekleştirmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Dün 7 seviyesini aşan Euro/TL bu sabah 6.87'ye geriledi.

TCMB'DEN SIKILAŞTIRICI 2 HAMLE

Merkez Bankası döviz kurlarındaki artışa yönelik olarak dün bazı adımlar attı. Banka, zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranını yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırıldı. Banka 1 hafta vadeli repo ihalelerine de ara verdi. Dünkü bu adımlar sonrası dolardaki yükseliş bir miktar frenlendi, kur günü 6.19 seviyelerinde tamamladı.

İş Yatırım'dan Muammer Kömürcüoğlu Merkez'in repo hamlesiyle fonlamanın üst banda (%25,5’e geçecek) ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de bir hafta içinde kademeli olarak %25,5’e geleceğini söyledi. Kömürcüoğlu "Kur üzerinde baskının devam etmesi durumunda fonlamanın geç likidite bandından (%27’den) yapılma imkânı da var." diye konuştu.



"KUR ÜZERİNDE ÇOK ETKİSİ OLMADI"

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın hamlelerinin kur üzerinde çok etkili olmadığını belirtti. Tözge "Merkez Bankası bu hamleyi yapmaya mecbur kaldı gibi görünüyor. Para politikası metninden ek sıkılaştırma ibaresinin çıkarılması piyasa için hayal kırıklığı olmuştu.

Örtülü faiz artırımıyla fonlamanın % 25.5'lere geliyor olması MB'nin TL'deki değer kaybının önüne geçmek için atılan bir adım. Piyasada hafta başından bu yana yaklaşık 7 - 8 milyar TL'ye yakın TL azalması vardı. Bunu kısa vadeli tahviller ve repo faizleri üzerinde fazlasıyla hissetmekteydik. Bunun önümüzdeki günlerde bir miktar daha artacağını göreceğiz. Merkez Bankası daha önce de benzer hamleyi yapmıştı ve fonlamanın üst banttan yapılacağı haberi sonrası  dolar/TL 30 kuruşluk bir tepki vermişrti.  Bu kez bunu göremedik, 6.24'lerden 6.21'lere geriledi. Yani şu an için attığı adım kur cephesinde pek de etki yaratmamış gibi görünmekte" ifadelerini kullandı.

Lombard Odier CIO'su Stephane Monier TL'de kötü haberler halihazırda fiyatlansa da hala TL'de daha fazla değer kaybına neden  olabilecek belirsizlikler var.." yorumunu yaptı.



Yurt içinde bugün kritik bir veri akışı bulunmuyor, İstanbul seçimlerine ilişkin haber akışı takip edilecek. ABD'de ise enflasyon verisi izlenecek.