Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kur yeni güne 5.80 sınırında başladı. Dolar dün 5.77 seviyelerinde güne başlamış, Ekrem İmamoğlu'nun mazbatayı alacağı haberiyle akşam saatlerinde sert düşüşle 5.71'e gerilemişti.

Dolar bu sabah %2 artışla 5.8515'e kadar yükseldi, euro 6.60'a, sepet kur 6.20'ye yükseldi. Borsa İstanbul 100 Endeksi güne % 0.3 düşüşle başlayıp kayıplarını hızlandırdı. 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puan yükselerek %17.22 oldu. 

Kurdaki artışta dün Financial Times'ta Merkez Bankası'nın net Döviz rezervlerinin swap piyasasından alınan kısa dönem borçlar hariç 15 milyar doların altında kaldığına dair haberin etkili olduğu belirtiliyor.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci bu sabah Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin S400 konusunda ABD ile ilişkilerine dair endişelerin devreye girmesiyle kurda ve endekste diğer gelişen ülkelerdeki pozitifliğin yaşanamadığını söyledi.

Çitilci kurda 5.55 seviyesinin önemli bir seviye olduğunu belirterek "bu ortalamanın üzerinde kaldıkça yukarı yönlü hareket devam edebilir diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

"RİSK PRİMİ DÜŞMELİ"

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu ise Bloomberg HT'ye İstanbul seçimlerindeki olumlu gelişmenin kurun düşüşüne neden olduğunu ancak kalıcı olmadığını söyledi. Kudaloğlu "seçim belirsizliğinin tam olarak sona ermemesi, S400 konusunun da henüz sonuca ulaşmaması negatif algı yaratıyor. TL tarafında ve faizde daha güçlü toparlanma için risk priminde anlamlı bir düşüş görmemiz gerekiyor" diye konuştu.