Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Koronavirüse yönelik atılan adımlara rağmen oluşan panik havası küresel piyasaları vurmaya devam ediyor. Artan risk algısı TL varlıklardan da çıkışa neden oluyor. Dün küresel çapta Borsalarda kayıplar % 10'ların üzerine çıkarken Dolar/TL de 6.32'ye kadar yükseldi. Dün günü 6.31'de tamamlayan dolar bu sabah 6.32'ye kadar yükselmesinin ardından 6.27'ye geriledi. Euro da 7.08'den 7.02'ye indi.

Şeker Yatırım Pazartesi itibariyle eğitime ara verileceğinin duyurulması ve bugün ikinci koronavirüs vakasının açıklanmasıyla TL'de satışların hızlanabileceğini belirtti.

Işık FX paylaştığı bir notta virüs endişeleri tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, TL varlıkların da bu durumdan olumsuz etkilenmeye devam ettiğini belirterek "Yaşanan değer kayıpları sonrasında 6.30 seviyesini de aşan kur, bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise 6.39 bölgesine doğru yeni ataklar ortaya çıkabilir. olabilir. 6.30 altına geri çekilmelerde ise, 6.25 desteği ilk etapta, devamında da 6.20 desteğini takip edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

KÜRESEL PİYASALARDA SATIŞ ŞOKU

Dün Avrupa borsaları ABD Başkanı Trump'ın bölgeye seyahat yasağı kararıyla % 10'ı aşan kayıplarla tarihi düşüş kaydetti. İtalya borsasında kayıplar % 17'ye dayandı. ABD borsaları da günü % 10'a varan kayıplarla tamamladı.

Merkez Bankaları koronavirüsün ekonomi üzerinde etkilerini azaltmak için adımlar atmaya devam etti. Son olarak ABD Merkez Bankası dün piyasaya 1.5 trilyon dolarlık likidite sağlayacağını açıkladı. Dünkü Avrupa Merkez Bankası toplantısında faizler değiştirilmezken 120 milyar euroluk tahvil alım programı açıklandı. 

BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 7,26'lık düşüşle tamamladı.Gedik Yatırım "Dün küresel ölçüde hisse senetleri endekslerinde tarihin en büyük panik erinden biri yaşandı. BIST 100'de de ilk önemli destek bölgesi olarak gördüğümüz 93-96 bin aralığına kadar gerilenmiş oldu. Kısa vadede dün görülen diplerin de bulunduğu 93 bin civarı ilk önemli destek olmaya devam edecek." yorumunu yaptı.

Bu sabah itibariyle dolara karşı en çok değer kaybeden gelişen ülke para birimi % 2 ile Endonezya rupisi olurken Çin yuanı % 0.5 ile en fazla değer kazanan para birimi oldu