Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yılbaşından bu yana Dolar/TL kuru yüzde 35 yükselirken, piyasa kurdaki kritik eşik olan 18'i aştı.

Güne 17,94 seviyesinden başlayan dolar/TL, gün içinde saat 17:17'de 18,04 seviyesini gördü.

Diğer taraftan, küresel piyasalarda Bloomberg Dolar Endeksi, Fed üyelerinin şahin açıklamalarıyla yüzde 0,44 artış gösterdi.

Şahin Fed açıklamaları

Bu hafta ABD tarım dışı istihdam verisi beklenirken Fed üyelerinden faiz artırım dozunun yakın dönemde azalmayacağına yönelik açıklamalar geldi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed’in enflasyonla mücadelesini sona erdirmekten “çok uzakta” olduğunu belirtti. Daly tüm üyelerin enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürme hedefi doğrultusunda fikir birliğine sahip olduğunu vurguladı.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da aylık enflasyonun yavaşladığına dair somut kanıt görmek istediğini belirterek Fed’in enflasyon hedefine bağlı olduğunu yineledi.

Chicago Fed Baaşkanı Charles Evans Eylül'de 50 ve 75 baz puanlık faiz artışının masada olduğunu belirterek Fed’in sıkılaşma temposunu düşürmeyeceğinin sinyalini verdi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise Fed’in yumuşak inişi başarabileceğini düşünüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen hafta “bir noktada faiz artış hızını yavaşlatacağını” söylemesi üzerine ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 2,6’nın altına gerilemişti. Fed üyelerinin şahin açıklamalarıyla birlikte söz konusu getiri yeniden yüzde 2,7’nin üzerine çıktı.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Fed’in enflasyonun düşmemesi halinde Eylül toplantısında politika faizini 50 baz puan artırabileceğini, hatta 75 baz puanlık bir artışın da mümkün olduğunu belirtti.

Evans verdiği demeçte, "Enflasyonda gerçekten işlerin düzeldiği düşünüldüğünde 50 baz puan makul bir değerlendirme olacaktır, ancak 75 puan da iyi olabilir. Daha fazlasının isteneceğinden şüpheliyim." dedi.

Enflasyonun düşmeye başlamasıyla, Fed’in iki ay içinde 50 baz puanlık bir hamle yapacağını öngören Evans, Merkez Bankası’nın daha sonra önümüzdeki yılın ilk aylarında bir dizi 25 baz puanlık faiz artışı ile yola devam edebileceğini aktardı.

Daly LinkedIn'e verdiği bir mülakatta faiz artışı konusunda iyi bir başlangıç yaptıklarını belirtti.

Daly "Şu anda bulunduğumuz noktadan memnunum ancak enflasyon çok yüksek. Fiyat istikrarını sağlamak konusunda kararlıyız. Yüzde 2'lik hedefe yakınsamak için daha çok uzun yolumuz var" ifadelerini kullandı.

Fed yetkilileri geçen hafta 2. kez faiz oranında 75 baz puan artışa gitmişti. Bu, uzun zaman sonra üst üste yapılan en agresif faiz artış serisi oldu.

Başkan Jerome Powell 27 Temmuz'daki kararın ardından yaptığı açıklamada Eylül ayında da veriler ışığında benzer karar alabileceklerini ifade etti. Fed'in bir sonraki toplantısı 20-21 Eylül'de gerçekleşecek.