Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dolar/TL , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmasından sonra yüzde 0,47'lik bir düşüş kaydederek 8,28 seviyesine geriledi.

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda yaşanan başkan değişikliğinin ardından yüzde 11 civarında yükselen dolar/TL kuru, Nisan ayını neredeyse yatay bir seyirle kapattı. Kur bu haftaya 8,30 civarında yatay bir seyirle başladıktan sonra 8,35’e kadar yükselmişti.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 410 baz puan civarında bulunurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 18,09 seviyesinde seyrediyor.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,56 seviyesinde bulunurken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi perşembe günü yüzde 0,2 aşağıda.

TL’nin reel değeri Nisan ayında tarihi düşük seviyelere yakın bir seviyede bulunurken, HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy, emtia fiyatlarındaki artış ve tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle enflasyon ve ABD 10 yıllıklarında artış görülebileceğini belirtti.

Piyasalar Mayıs ayında faiz değişikliği beklemiyordu

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararına ilişkin anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi Mayıs ayında faizlerin sabit tutulacağı, yıl sonunda ise faizlerin yüzde 16 seviyesine indirileceği yönündeydi.

TCMB’nin ilk faiz indiriminin ne zaman olacağıyla ilgili soruya ise iki kurum Haziran, dört kurum Temmuz, beş kurum, Ağustos, beş kurum Eylül, üç kurum da Ekim ayında ilk faiz indiriminin gerçekleşmesini beklediklerini belirtmişti.

Yıl sonunda en fazla faiz indirimi bekleyen kurum faizlerin yüzde 14,75 seviyesine kadar indirileceğini belirtirken, bir kurum faizlerin 300 baz puan artırılarak yüzde 22 seviyesine çıkarılacağını düşünüyordu.

Yabancı kurumlar da Mayıs ayında yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısından faiz indirim kararı çıkmasını beklemezken, ilk faiz indirimi için farklı tarih tahminlerinde bulunmuştu.

Barclays dördüncü çeyrekte TCMB'nin ilk defa faizleri indirmeye başlayacağını ve 350 baz puanlık kesinti yapacağını düşünüyordu.

ING Bank ise faizlerin üçüncü çeyreğin sonuna doğru indirileceğini tahmin ettiklerini belirtirken, Deutsche Bank Temmuz ayından itibaren faiz indirimi beklediklerini söylemişti.