Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta Türk Lirası karşısında % 2 değer kazanan, Türkiye piyasalarının kapalı olduğu dün 5.70-5.73 bandında dalgalanan  Dolar bu sabah 5.70 - 5.71 bandında seyrederken daha sonra 5.70'în altına indi ve 5.6989'u test etti. 

Euro 6.43'ten 6.40'a, sepet kur 6.07'den 6.04'e indi, Türkiye'nin risk primi de yeni haftada düşüşte...BIST 100 Endeksi haftaya % 0.7 artışla başlarken daha sonra % 1'in üzerinde yükseldi.

Cuma akşamı kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasına atıfta bulunarak Türkiye'nin kredi notunu "BB"den "BB-" seviyesine düşürdü, not görünümü "negatif".


"NOT İNDİRİMİ ETKİLİ OLMAZ"

Global Menkul Değerler Kıdemli Analisti Rıdvan Baştürk Bloomberg HT'ye Fitch kararının piyasaya etkisinin olmadığına, ABD'nin S400 konusunda yapacağı açıklamaların önemli olacağına dikkat çekti. Uzman, "Fitch kararı gibi sürpriz gelişmelerin TL varlıklar üzerinde çok olumsuz etkisi yok. Cuma günü Fitch not indirim kararı aldı, zaten 3 kredi derecelendirme kuruluşunda da yatırım yapılabilir seviyenin en az 3 - 4 kademe altındayız. Buradaki indirimlerin Türk Lirası varlıkları üzerinde herhangi bir etkisi olmaz..AB'nin yaptırım kararları ve S400 gelişmeleri önemli olacak. ABD Başkanı'ndan veya Pentagon'dan bu konuda bir açıklama gelip gelmeyeceği önemli...TL varlıkların ABD'den gelecek tepkiye göre şekilleneceğini varsayıyoruz" yorumunu yaptı.