Advertisement
HABERLER ABONE OL

F. UĞUR TAÇKINLAR, SELÇUK OKTAY

QNB Finansbank’ın Borsadaki dolaşım oranını yüzde 5’in üzerine çıkarma niyeti olmadığını açıklamasının ardından gözler dolaşım oranı yüzde 5’in altında kalan diğer şirketlere çevrildi.

Bloomberg HT’nin ulaştığı bazı şirketler dolaşım oranını yüzde 5’in üzerine çıkarmak konusunda adım attıklarını belirtirken, bazı şirketler ise yorum yapmaktan kaçındı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yansıyan açıklamalara göre fiili dolaşım oranı yüzde 5’in altında olan Akmerkez GYO ve Sönmez Pamuklu’da hakim ortaklardan satış haberleri geldiği görülüyor.

Süre 1 Ocak'ta doluyor

Borsa İstanbul, Eylül ayında hisse senetlerinde fiili dolaşım oranı düşük olan şirketleri Piyasa Öncesi İşlem Platformu'na alınabilecekleri konusunda süre vererek uyarmıştı.

Borsa tarafından açıklamada fiili dolaşım oranı yüzde 5'in altında olan şirketlere, yüzde 5'in üstüne çıkarmaları için 1 Ocak 2021 tarihine kadar süre verildiği belirtilmişti. Buna göre fiili dolaşım oranını yüzde 5'in üstüne çıkarmayan şirketlerin payları bu tarihten itibaren Piyasa Öncesi İşlem Platformu'na alınacak.

İşte halka açıklığı yüzde 5’in altında olan şirketlerin söz konusu düzenlemeye yönelik Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamalar…

Kent Gıda: İlave pay satışına ilişkin şirketimize intikal eden bir karar bulunmuyor

Kent Gıda Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada konuyla ilgili şunları belirtti:

Şirketimiz paylarının Borsa İstanbul hangi pazar altında işlem göreceği hususu, şirketimiz yönetimiyle direkt olarak alakalı bir konu olmayıp, borsadaki fiili dolaşım oranındaki pay ile ilgilidir, dolayısıyla şirketimizin yüzde 99,46’sını elinde bulunduran ana hissedarımızın ilave pay satışı kararı alıp almamasıyla doğrudan alakalıdır. Mevcut durumda ilave pay satışına ilişkin ana hakim hissedarımız tarafından şirketimize intikal eden bir karar bulunmamaktadır. Bu hususta bir karar alınması durumunda KAP üzerinden kamuoyu ve yatırımcılarımız bilgilendirilecektir.

Akmerkez GYO: Ortakların satışları hızlandı

Akmerkez GYO’dan yapılan açıklamada da bu konuda kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığı belirtildi. Bununla birlikte son zamanlarda hissedarların yaptığı satışlara da dikkat çekildi. Yapılan açıklamada şirket hissedarlarında yüzde 5’lik barajın üzerine çıkma yönünde bir fikir birliği olduğu vurgusu yapıldı.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda bildirimlerinde son dönemde pay satım bildirimlerinin ağırlıkta olduğu görülüyor. 8 Aralık itibariyle son gelen bildirime göre büyük hissedar Klepierre SA’da 30 bin nominal hisse satışı yaparak payını yüzde 46,02’ye kadar indirdi. Aralık ayında Tekfen Holding’in de Akmerkez GYO’daki hisse satışları hızlanmıştı.

Sönmez Pamuklu: Hakim ortak satışlara devam ediyor

Sönmez Pamuklu’da da benzer bir tablo söz konusu. Yatırımcı ilişkileri şirkete ulaşan herhangi bir karar olmadığını belirtti. Bunun yanında hakim ortak Celal Sönmez’in son dönemde pay satışlarının devam ettiği de görüldü. KAP’a son gelen açıklamayla Sönmez’in şirketteki hissesi yüzde 24,93 seviyesine kadar geriledi.

Türkiye Kalkınma Bankası: Açıklamanın KAP’a yapılması yasal zorunluluk

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, “Bu konuda yapılacak herhangi bir açıklamanın Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden yapılması yasal bir zorunluluktur.” açıklamasını yaptı.

CarrefourSA’da ortaklardan sermaye artırımı ile pay satışı

Fiili dolaşım oranı yüzde 5'in altında olan Carrefoursa’da konuya ilişkin çalışmaların devam ettiği belirtildi. Şirketin son tarihe kadar dolaşımdaki paylarını yüzde 5'in üzerine çıkarılması bekleniyor.

Sabancı Holding ve Carrefour Nederland’ın ana ortağı olduğu şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yaptığı açıklamaya göre sermaye artırımı ile pay satacak.

Açıklamada şirketin çıkarılmış sermayesinin 700 milyon TL’den 104.25 milyon TL’ye düşürülmesine ve eşzamanlı olarak 1 TL nominal değerli 100 adet pay için 17 TL yeni pay alma hakkı kullanım fiyatı üzerinden tamamı nakden karşılanmak üzere toplam 23.53 milyon TL tutarda sermaye artırımı yapılarak çıkarılmış sermayenin 127.78 milyon TL’ye artırılmasına ilişkin izahnamenin 20 Kasım tarihinde ilan edildiği hatırlatıldı.

Yeni pay alma haklarının 1 TL nominal değerli (100 adet) pay için 17 TL yeni pay alma hakkı kullanım fiyatı üzerinden 24 Kasım - 8 Aralık tarihleri arasında kullandırıldığı, kalan payların nominal değerinin 5.50 milyon TL olduğu ve bu payların 10 Aralık – 11 Aralık arasında 17 TL’den düşük olmamak üzere birincil piyasada satışa sunulacağının bilgisi verildi.