Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 908 milyar dolarlık pandemi destek planında görüşmelerde tempo yine düştü.

ABD'de senatör ve temsilciler hala eyalet ve yerel düzeydeki yardımın kilit önemdeki detayları üzerinde çalışıyorlar. Ancak kanun üzerinde anlaşılamayan bir diğer konu, Kovid-19 paketini de kapsayacak olan 1,4 trilyon dolarlık 2021'de hükümeti fonlayacak torba yasa.

Çoğunluk Lideri Steny Hoyer'in paylaştığı bir sosyal medya iletisinde mevcut fonlama için tarihin 11 Aralık'ta dolacağını ve Temsilciler Meclisi'nin hükümet kapanmasını önlemek için söz konusu tasarının bir hafta daha sürmesine yönelik Çarşamba günü oylama yapmayı planladığını söyledi. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ise uzatmanın Temsilciler Meclisi'nden gelir gelmez Senato'dan geçirileceğini söyledi.

McConnell Senato'daki konuşmasında doğrudan çok partili teklife değinmeyerek her iki partinin de işletmelere yönelik yardım, işsizlik haklarının genişletilmesi ve aşı ücretinin verilmesi gibi geniş destek bulan önlemler konusunda hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Diğer tüm anlaşmazlıkların ise "bir gecede çözülmeyeceğini" söyledi.

Koronavirüs paketinde her iki partiden bir grup kanun yapıcı tarafından geçen hafta teklif edilen dar taslak, iyimserliği tetiklemişti. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer ve bazı Cumhuriyetçi senatörler, altı aydır durma noktasında olan görüşmelerin yeniden başlamasının temelini oluşturacak taslağa destek vermişti.

Ancak hafta sonu ve Pazartesi günü gerçekleştirilen görüşmelerde henüz nihai detayların açıklanmasına yetecek kadar bir ilerleme kaydedilmedi.

Müzakerelere yakın bir kaynağa göre grubun son teklifi büyük bir ihtimalle 908 milyar dolar civarında kalacak ve eyalet ile yerel hükümetler için 160 milyar dolar içerecek. Grubun hala bir fonlama formülü üzerinde çalıştığı belirtildi.