Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, AMB'nin enflasyonu desteklemek için ihtiyaç duyulursa daha fazlasını yapabileceğini söyledi ve Euro Bölgesi hükümetlerine bu çabayı mali harcamalarla destekleme çağrısını yineledi.

Draghi, Financial Times'a verdiği mülakatta, "Faizden varlık alımlarına, ileriye dönük yönlendirme için tüm araçlar ayarlanmaya hazır durumda," dedi ve AMB'nin fiyat istikrar hedefini izleme konusunda "simetrik" olduğunu da kaydetti.

Görev süresinin sonuna yaklaşan Draghi, daha fazla kamu harcamasının merkez bankasının misyonuna "büyük bir yardımda bulunabileceği" yolundaki görüşünü tekrarladı. Draghi ayrıca, mevcut gevşek teşviğin eğer maliye politikasından destek gelmezse uzun bir süre devam etmek durumunda kalacağını ve hükümetler kesenin ağzını açmasa etkisinin daha az olacağını ifade etti.

Draghi'nin bu yorumları muhtemelen, geleneksel olarak hükümet bütçelerinin gevşetilmesinin konuşulmasını reddeden Almanya gibi ülkeleri tedirgin edecek. AMB'nin son politika toplantısı, Draghi'nin parasal genişlemeyi tekrar uygulamaya koyma planından dolayı hayalkırıklığına uğrayan yetkililerin başkaldırısına yol açtı. Almanya, Fransa ve Hollanda'nın aralarında bulunduğu merkez bankası guvernörleri bu tedbire muhalif kaldılar.

AMB İcra Kurulu'nun Alman üyesi Sabine Lautenschlaeger geçen hafta, görev süresinin bitmesine iki yıldan fazla bir süre kala beklenmedik bir şekilde istifa etti. Lautenschlaeger, toplantı öncesi tahvil alım programının yenilenmesine karşı olduğunu açıklamıştı.

Draghi, Almanya kamuoyu ile arasındaki tatsız ilişkiden dolaylı olarak Bundesbank'ı sorumlu tuttu. AMB Başkanı'nın her ne pahasına olursa olsun euroyu koruma taahhüdü bir grup Alman hukukçusu tarafından mahkemeye verildi. Alman gazetesi Bild, AMB'nin son teşvikleri açıklamasından bir gün sonra, Draghi'yi tasarrufları emen bir vampir olarak resmetti.

Görev süresi Ekim sonunda dolacak Draghi, "Politikalarınımızın Euro Bölgesi halkına izah edilmesi ulusal merkez bankalarının iletişimine dayanıyor," dedi ve "Ne zaman Yönetim Konseyi'nin kararlarını ulusal seviyede destekledilerse, ülke seviyesinde kamuoyu görüşü de destekleyici yönde oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Draghi ayrıca, aralarında ihtimali oldukça yükselen anlaşmasız Brexit'in olduğu 19 üyeli Euro Bölgesi'nin karşı karşıya bulunduğu bir dizi tehlikeyi de işaret etti.

Draghi, Euro Bölgesi için daha sıkı bir mali birlik istedi ve bu olmasa, Euro Bölgesi'nin "kırılgan bir yapı" olarak kalmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

AMB Başkanı, "Küreselleşmiş dünyada ulusal devletlerin doğasından kaynaklanan zayıflık dikkate alındığında, bu durum birliğin daha güçlü olmasını zorlaştırıyor. Bazı alanlarda, daha fazla entegrasyon bu hedefi başarılmasına yol açar," dedi ve "Ortak bir Euro Bölgesi bütçesine ihtiyaç var. Açık bir şekilde, bu konudaki siyasi tartışmanın halen alacağı mesafe var. Ancak iyimserim" şeklinde görüş bildirdi.