Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bugün açıklanacak ABD Mayıs ayı enflasyonu öncesi Bloomberg televizyonuna konuşan El-Erian “beni asıl endişelendiren Haziran ayı verisinin Mayıs’tan daha kötü olacağı yönünde. Enflasyonda zirvenin görüldüğünü düşünenler fikirlerini değiştirmek zorunda kalabilir” değerlendirmesini yaptı.

ABD’de enflasyon Nisan ayında yüzde 8.5’ten yüzde 8.3’e gerilemiş ancak yine 40 yılın zirvesine yakın seyrini sürdürmüştü.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi Mayıs enflasyonunun yıllık yüzde 8.2 olması yönünde. Bu oran, pandemi öncesi seviyelerin neredeyse 4 misli üzerinde.

Enflasyona katkıda bulunan etkilerin genişlediğini belirten El-Erian “bu nedenle gelecek aylarda yüzde 8.5’in üzerinde enflasyon görmek şaşırtıcı olmaz. Enerji fiyatları aylık bazda dramatik biçimde yükseliyor. Gıda ve barınma maliyetleri artıyor. Zirvenin görüldüğümü söylemek için çok erken” diye konuştu.

El-Erian Temmuz’da o dönemde yüzde 5.4 olan yıllık enflasyonda yükselişin Fed’in öngördüğü gibi geçici olmayacağı görüşünü savunmuş ve Fed’in sıkılaşmaya başlamayarak politika hatası yaptığını söylemişti.