Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kovid-19 aşılarının yüzde 40’ı, dünya nüfusunun yüzde 11’ini oluşturan 27 en zengin ülkede uygulanırken, en az varlıklı nüfusun yüzde 11’ine sahip ülkelerde ise üretilen aşının sadece yüzde 1,6’sı uygulanabildi.

Diğer bir deyişle, en yüksek gelire sahip ülkeler en düşük gelire sahip ülkelerden 25 kat daha hızlı aşılandı.

Dünya nüfusunun yüzde 4,3’üne sahip ABD, küresel aşılanmanın yüzde 24’ünü gerçekleştirirken, dünya nüfusunun yüzde 18’ine sahip Çin’in küresel aşılanmadaki payı yüzde 20 seviyesinde bulunuyor.

Aşı anlaşmalarına bakıldığındaysa, zengin ülkeler önceden nüfuslarını birkaç kez aşılayabilecek milyarlarca dozluk aşı tedarik anlaşması imzalamış durumda.

ABD'nin aşılanma rakamları hakkettiğinin 6 katı

ABD gelecek üç ayda nüfusun yüzde 75’ini aşılamayı hedeflerken, ükelerin neredeyse yarısı nüfusunun yüzde 1’ini bile aşılayabilmiş değil. Hesaplamalar dünyadaki en fakir ve kamusal aşılanma verisine sahip olmayan 40 ülkeyi içermemesine rağmen, bu ülkeler dünya nüfusunun yüzde 8’ine ev sahipliği yapıyor.

Eğer dünya üzerinde eşit bir aşı dağıtım mekanizması olsaydı, ABD’nin şu anki aşılanma rakamları hakkettiğini 6 katına tekabül edecekti.

Dünyanın en az zenginliğe sahip kıtası olan Afrika’daki 54 ülkeden sadece üçü nüfusunun yüzde 1’ini aşılayabilmiş durumda. 20’den fazla ülkeyse henüz aşı elde edebilmiş bile değil.