Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Shell'in hisseleri ilk çeyrek bilançosunun beklentileri aşmasıyla Londra'da yüzde 5 artışla hisse başına 2,956 peni olarak rekor kırdı.

Şirket CEO'su Wael Sawan'ın kârlılığı artırma, maliyetleri azaltma ve Kuzey Amerikalı emsalleriyle değerleme farkını daraltma çabaları konusundaki kararlı yaklaşımı yatırımcıların onayını alıyor.

Benzer hedefleri bulunan rakibi BP'nin ise aldığı sonuçlar karmaşık. BP hisseleri, kârının beklentiden fazla düştüğünü gösteren ilk çeyrek bilançosunun ardından yüzde 1'e yakın düştü. Eylül 2005'te 673,5 peni civarında işlem gören hisseler Pazartesi günü itibariyle 506 peni seviyelerinde seyrediyor.

Sawan Haziran ayında daha yüksek getiriki petrol ve gaz üretimine odaklanacaklarını, düşük getirili yenilenebilir enerji üretimine daha az ağırlık vereceklerini duyurmuştu. Şirket hisseleri o dönemden beri artış trendinde.

BP'nin CEO'su Bernard Looney’nin ayrılmasının ardından CEO olan Murray Auchincloss ise, yatırımlar ile petrol ve gaz üretimini azaltma planlarında stratejilerinde değişiklik olmayacağını açıklamıştı.