Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), üçüncü tarife uygulama dönemi olan 2022-2026 yılları için doğal gaz dağıtım şirketlerinin uygulayacakları sistem kullanım bedellerinin hesaplanmasındaki getiri oranlarını belirledi.

EPDK'nın konuya ilişkin kurul kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, doğal gaz dağıtım şirketlerinin uygulayacakları sistem kullanım bedellerinin hesaplanmasında üçüncü tarife uygulama dönemi olan 2022-2026 yılları için reel makul getiri oranı vergi öncesi yüzde 13,25, düzeltilmiş makul getiri oranı vergi öncesi yüzde 12,427 olarak kararlaştırıldı.

Ayrıca, Elektrik Üretim AŞ tarafından uygulanacak aktif elektrik enerji toptan satışında, dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlarda kilovatsaat fiyatı 31,8592 kuruş oldu.

Dağıtım şirketlerine genel aydınlatma kapsamında yapılan satışlarda ise bu tutar kilovatsaat başına 256 kuruş olarak uygulanacak.

Öte yandan, EPDK'nın 1 Temmuz elektrik tarife tablolarına ilişkin kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak elektrik tarifelerinde değişikliğe gidilmedi.

Öte yandan EPDK’dan görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) avans ödemeleriyle ilgili bir basın açıklaması yapıldı. GTŞ’lerin günlük avans ödemelerinde aksamalar yaşayarak bu maliyeti tüketiciye yansıtabilecekleri belirtilen açıklamada “Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in kabul edildiği ve avans ödemelerinde yaşanabilecek aksamalardan nihai tüketicilerin en az şekilde etkilenmesi amacıyla bu şirketlerin avans ödemelerinin 40 gün ötelenebilmesine karar verildiği belirtildi.

Kurul tarafından alınan diğer bir kararda ise GTŞ’lerin geçici bir süreyle, Temmuz ve Ağustos 2022 aylarına ilişkin, avans ödemelerinin ötelenebilmesine imkan tanındığı ve enerji arzının sürekli olarak sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi.