Advertisement
ENERJİ ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sanayicinin tepki gösterdiği lisanssız elektrik üretiminde yeniden koşulsuz mahsuplaşmaya geçmeye hazırlanıyor.

Bloomberg HT'ye konuşan konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar EPDK’nın kurullarında mahsuplaşma konusunun gündeme geldiğini ve önümüzdeki dönemde yapılacak değişiklikle tüm üretim ve tüketim noktalarının koşulsuz olarak birbirleri ile mahsuplaşması kararı gelebileceğini söylüyor.

Kaynakların verdiği bilgiye göre mahsuplaşma sisteminin Enerji Piyasaları İşletme AŞ. (EPİAŞ) üzerinden elektrik dağıtım şirketleriyle olacağı belirtiliyor.

Bir süredir sanayicilerin eleştirdiği lisanssız güneş enerjisinde üretim fazlasının bir kısmının bedelsiz olarak verilmesini öngören düzenleme geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Son karara göre lisanssız elektrik üretim tesislerinde satışa konu edilebilecek ihtiyaç fazlası elektriğin hesabında, tesisin bir önceki takvim yılında şebekeden çektiği mahsuplaşılmamış toplam elektrik miktarı esas alınıyordu.

Öte yandan gündeme getirilen bir diğer konu ise istenilen üreticiden elektrik alabilme konusu bunun için ise EPDK'nın lisanssız santrallere tedarik lisansı vermesi gerekiyor.

Konuya ilişkin EPDK Bloomberg HT'ye yorum yapmadı.

Lisanssız mahsuplaşma nedir?

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’ne göre mahsuplaşma, “Belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleşen, üretim ve tüketimin birbirinden düşülmesi sonucu kWh cinsinden net üretim veya net tüketim değerinin bulunması işlemi” olarak tanımlanıyor.

Mahsuplaşma sonucu, bir üretim tesisi; şebekeye verdiği ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini aynı ay içinde tükettiği elektrik enerjisinden mahsup ederek görevli tedarik şirketine verdiği ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için ödeme alıyor. Diğer yandan mahsuplaşma sonucu çıkan fazla elektrik tüketimi için ise görevli tedarik şirketi tarafından kendisine fatura düzenleniyor.