Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Liderler Zirvesi'nden çıkan sonuçlarla ilgili olarak "AB'nin dün yapmış olduğu zirve, aslında birkaç ülkenin beklentilerine bekledikleri cevabı vermedi. Çünkü talepleri haklı değildi." ifadelerini kullandı.

Erdoğan Cuma namazı çıkışı sonrasında medya mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan zirveden çıkan ölçülü yaptırım kararları üzerine "Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, bizim bütün bunlar karşısındaki olumlu tavırlarımız, bunların beklediklerini boşa çıkardı. Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde aklıselim sahibi ülkeler burada olumlu tavırlar ortaya koyarak, bu oyunu boşa çıkardılar. Mart zirvesinde bu işin orada müzakeresi gibi bir beklenti var, oradan da herhangi bir şey çıkması mümkün değil çünkü Türkiye haklı. AB üyesi ülkelerin Türkiye'ye vize serbestisinden gümrük muafiyetine kadar vermeleri gereken bir çok hak var, Liderler noktasında da görüşmeler yapmak suretiyle temenni ederim ki bu süreci adil bir şekilde tamamlarız" ifadelerini kullandı.

AB liderleri Türkiye'ye geniş yaptırımlardan kaçınmıştı

Avrupa Birliği, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji keşfi faaliyetlerine karşı uyguladığı ve seyahat yasağı ile varlık dondurmayı içeren mevcut yaptırım listesini genişletme sözü verdi.

Bloomberg'in haberine göre AB liderleri hali hazırda iki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanının bulunduğu kara listeyi genişletme çalışması yapılmasına karar verdi. Bu kararla birlikte yaptırım listesine daha fazla Türk vatandaşı ve potansiyel bazı şirket ile kamu kurumlarının girmesi mümkün olabilir.

Liderler Yunanistan’ın, Avrupalı kurumlardan Türk şirketlere finansman yasağı gibi daha sert önlem teklifine ise direndi. Bunun yerine AB mart ayına kadar Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki eylemlerini izleyerek daha sert yaptırımların getirilip getirilmeyeceğini değerlendirecek.