Advertisement
HABERLER ABONE OL

Esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere salgınla mücadele kapsamında 3 bin TL ve 5 bin TL tek seferlik hibe desteği yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı.

Resmi Gazete'de yer alan karar uyarınca, gelir vergisi mükellefi olan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere Ticaret Bakanlığınca belirlenecek iki ayrı grup için 3 bin TL ve 5 bin TL hibe desteği sağlanacak.

Destek bütçesi, Ticaret Bakanlığı bütçesine koyulacak ödenekten karşılanacak.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş hibe desteğinden 17 Mayıs 2021 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten önce vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirlerin faydalanacağını belirtti.

Destek başvuruları 25 Mayıs 2021 tarihinden itibaren 1 ay boyunca e-devlet üzerinden yapılabilecek.

İki grupta yer alan esnaflara hibe verilecek

Birinci grupta yer alan kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri düğün salonları öğrenci yurtları hamamlar gibi sayıları toplamda 235 bine ulaşan işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapılacak.

İkinci grupta onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, züccaciyeciler, kurs işletmecileri yer alıyor.

Daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terziler, berberler, taksici, minibüsçü, otobüsçüler ile pazarcılar da dahil edildiğinde toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmeyi kapsayan ikinci gruptaki vatandaşlara bir defaya mahsus 3 bin TL hibe ödemesi verilecek.

Böylece iki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkara 4 milyar 622 milyon liralık hibe sağlanacak.