Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL kuru tarihi zirveyi gördü.

Dolar/TL kuru Aralık 2021'de gördüğü 18,40 seviyesini aşarak yeni rekor seviyeye ulaştı.

Fed kararı ardından dolarda güçlenme görülürken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında gerilediği izlendi.

Dolar/TL kuru 20 Aralık 2021'de 18,3633 ile gün içi rekor seviyeye yükselmiş, o günün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kur korumalı mevduat enstrümanını açıklamasının ardından sert düşüş kaydetmişti.

2022 Mayıs ayına kadar görece istikrarlı bir seyir izleyen kur sonrasında yükseliş ivmesine geçmiş ve yeniden 18 seviyesinin üzerini görmüştü.

Ağustos toplantısına kadar politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutan TCMB bu toplantıda beklentilerin aksine 100 baz puanlık bir indirimle faizi yüzde 13 seviyesine çekmişti.

TCMB'den 100 baz puanlık indirim

Fed'in agresif sıkılaşmasının ardından TCMB bugün yapılan PPK toplantısında faizleri 100 baz puan indirme kararı aldı. Böylelikle politika faizi yüzde 12 seviyesine çekilmiş oldu. Dolar/TL kuru kararla birlikte gün içinde kırdığı rekor seviyeyi tazeleyerek 18,40 üzerine çıktı.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen ve 17 kurumun katıldığı ankette medyan beklenti politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 12,50 seviyesine indirilmesi yönünde gerçekleşmişti.

9 kurum faizlerde indirime gidilmesini beklediğini belirtmiş, bunların 8'i 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi açıklamıştı.

Söz konusu toplantıda indirime gerekçe olarak, “iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybı” olduğuna işaret edilmiş, “Mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğu değerlendirilmiştir” ifadesi ile daha fazla indirim olmayabileceği beklentisi güç kazanmıştı.