Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol Bloomberg HT'ye dünyada enerjide bir bolluk dönemine girildiğini bu nedenle dünyadaki enerji fiyatlarının son derece makul seviyelerde olduğunu belirtti.

Birol "petrolde, doğalgazda, güneşte çok fazla yeni arz piyasaya geliyor. Petrolde ABD'den Kanada'dan, Brezilya'dan hızlı bir şekilde petrol piyasaya akacak. ABD'den Rusya'dan, Katar'dan Avustralya'dan Katar'a çok fazla doğalgaz piyasaya akacak. Bunun neticesinde dünyadaki enerji fiyatları son derece makul seviyelerde. Mesela doğalgaz fiyatları dünyada 4 - 5 sene öncesine göre yarı yarıya düşmüş vaziyette. Petrol fiyatları Suudi Arabistan'a terörist saldırı, Venezüela'nın üretiminin düşmesi gibi gelişmelere rağmen yıl boyunca 60 dolar civarında seyretti. Bu da bizim gibi ithalatçı ülkeler için son derece güzel bir haber" ifadelerini kullandı.

"ARZ TALEPTEN FAZLA"

Petrol arzının talepten fazla olduğunu, bu nedenle de fiyatların çok fazla yükselmediğini belirten Birol "Eğer Ortadoğu'daki gelişmeler, İran, Suudi Arabistan, Libya'daki gelişmeler geçmişte olsa fiyatlar yukarı zıplardı." şeklinde konuştu. Birol OPEC dışı ülkelerin üretimdeki payının artmasıyla birlikte OPEC'in dünyaya petrol fiyatı dikte etme kabiliyetlerinde de ciddi düşüş olduğunu ifade etti.

"MAKUL SEVİYELERDE SEYREDECEK"

Mevcut durumda petrol fiyatlarının makul seviyelerde seyredeceğini öngören Birol "Dünya ekonomisi kırılgan bir dönemden geçiyor. Çin gibi ülkeler düşük büyüme gösteriyor, buna rağmen petrol fiyatlarının son derece düşük olması iyi bir haber" dedi.
Birol 2020'de yenilenebilir enerjinin daha fazla gündeme geleceğini belirtti. 

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide şanslı olduğunu ifade eden Birol yenilenebilir enerji endüstrisine daha fazla destek verilmesi gerektiğini, gerekli düzenlemeler yapılırsa sektörün önünün açılacağını ifade etti.