Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın, yüzlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs nedeniyle tetikte olduğu, ABD'de siyasetin gittikçe kızıştığı ve ABD Merkez Bankası'nın düşük enflasyonla mücadelesinin sürdüğü bir ortamda Başkan Jerome Powell sunum yapacak.

Bu akşam ve yarın akşam gerçekleşecek sunumda Powell'ın ABD ekonomisindeki görünüme dair görüşünü bildirmesi, politikaya dair sinyaller vermesi bekleniyor.

Moody’s Analytics Kıdemli Ekonomisti Mark Zandi Powell'ın sunum metnine sadık kalacağını belirterek "Koronavirüs tehdidi konusuna dikkat çekebilir. Muhtemelen para politikasında güvercin tarafta kalacaktır" diye konuştu.

Wall Street'in sunumda izleyeceği konular şunlar;

UZUN SÜRE DÜŞÜK FAİZ

2019'da banka önemli bir politika değişikliği yapmış ve kademeli faiz artırımları, yerini indirimlere bırakmıştı. Bu yıl Ocak ayı toplantısında da bu yönde kalınacağı sinyalleri verilmiş, faizler % 1.50 - 1.75 aralığında bırakılmıştı.

Her ne kadar Fed'in noktasal grafiği olan dot plotta bu sene faiz indirimi beklenmese de Fed fon vadeli kontratlarında bu sene en az bir faiz indirimi % 84 olarak fiyatlanıyor.

Bu belirsizlik, Fed'in enflasyonu hedeflediği seviyeye getirmeyi başarıp başarmayacağına bağlı olarak netleşecek.

%2'YE ULAŞMAK

Powell'ın herhangi bir politik aksiyona dair açıklama yapması beklenmezken Fed'in zamanlaması ve hedeflerine dair ipuçları bekleniyor.

Fed üyeleri ekonominin büyümesi için enflasyonda sağlıklı seviyenin % 2 olduğunu düşünüyor, banka Ocak toplantısında enflasyonda söylem değiştirmiş ve %2 hedefine yakın kalmaktan ziyade %2'ye ulaşmak istediğini belirtmişti. Bu hedefe ulaşmak için ekonominin büyümeyi sürdürmesi gerekiyor.

KORONAVİRÜS ENDİŞELERİ

Powell daha önceki açıklamalarında ekonominin güçlü olduğunu vurgularken küresel büyümede yavaşlama tehlikesine dikkat çekmişti.

Büyüme karşısındaki en büyük zorluk da koronavirüs kaynaklı olabilir. Virüs, Çin'in en azından yılın ilk çeyreği için büyümesini tehdit ediyor.

Cuma günkü bildirisinde Fed Çin'deki virüs kaynaklı etkilerin görünüme karşı yeni bir risk olduğunu belirtti. Powell'ın bu açıklamayı teyit etmesi ancak bu riskin ABD'nin temel ekonomik görünümünü etkilemeyeceğini belirtmesi bekleniyor.

Whalen Global Advisors'tan Christopher Whalen "Çin konusuna bir tepki vermesini beklemem. Bunu yapması gerekmiyor çünkü ABD ekonomik verileri iyi durumda...Fed politika konusunda gittikçe artan bir şekilde iç faktörlere odaklı kalıyor." diye konuştu.

POLİTİKA VE REPO

Fed, eylül ayında repo piyasalarını sakinleştirmek için likidite enjeksiyonları yapmış, bilançosu yeniden 4 trilyon doların üzerine yükselmişti.

ABD Senatosu yetkilileri Fed'in bu repo operasyonlarının neden piyasalarca 'de facto parasal gevşeme' olarak algılandığını merak edebilir.  

Moody's ekonomisti Zandi, Powell'ın bunun parasal genişleme olmadığı söylemini tekrarlayacağını öngördü.

CNBC