Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell muhtemelen bu hafta yeniden para politikasının beklemede olduğunun sinyalini vererek 2020 boyunca harekete geçmekten uzak duracağı yönündeki inancı destekleyebilir.

Sürpriz bir şekilde bu, ABD başkanlık seçimi yılı için tarihi bir anomali olur. Çünkü Fed geçmiş on başkanlık yılının hepsinde politika değişikliğine gitti. Yine de 2016'da Kasım seçimine kadar faiz artırmamıştı.

Banka, 2012'de halihazırda sıfır seviyesinde bulunan gösterge faizde değişikliğe gitmedi ancak Eylül ayında geniş çaplı varlık alımlarının üçüncü turunu açıkladı.

Washington'da Cornerstone Macro'dan Roberto Perli, “Tarihe ve Fed'in seçim yıllarında ne yaptığına bakarsanız, Fed yapması gereken her şeyi yapmıştır. Fed'in bağımsızlığını ve kredibilitesini korumanın tek yolu doğru olduğunu düşündükleri şeyi yapmaları.” dedi.

Ancak bu, Fed'i eleştirilerden her zaman korumadı. Eski ABD Başkanı George H.W. Bush, zamanın Fed Başkanı Alan Greenspan'i daha sert faiz indirimine gitmeyerek kendisine yeniden seçime mal olmakla suçlamıştı.

Ancak Fed'in politikalarının ekonomik görünümün gereği olduğunu ortaya koyması, ABD Başkanı Donald Trump'ın kuruma yönelik sert eleştirileri nedeniyle, özellikle şimdi hayati önem taşıyor.