Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed, Perşembe günü açıklanan verilere göre, ABD özel sektör tahvil piyasalarına tarihi müdahalesinin ilk gününde 305 milyon dolarlık Borsa fonu (ETF) satın aldı.

Veriler merkez bankasının haftalık bilanço güncellenmesinde açıklandı. Bu veriler ayrıca bilançoda toplam varlıkların 13 Mayıs ile biten haftada 6.93 trilyon dolara çıkarak rekor kırdığını da gösterdi. Salı günü başlayan ETF alımları, Fed'in koronavirüs pandemisinin ABD ekonomisine ve finans piyasalarına etkilerini gidermek için hazırladığı en son acil borç verme programının bir parçasıydı.

Haftalık güncelleme raporları bir gün gecikmeli yayımlanıyor ve bu yüzden Çarşamba günkü ETF alımları rakamlara yansımamış durumda.

İkincil Piyasa Kredi İmkanı olarak adlandırılan ve ilk 23 Mart'ta duyurulan bu program, duyurulması ile Salı günü uygulamaya koyulması arasında epey bir zaman geçmesine karşın, piyasalarda büyük bir yatıştırıcı etkisinin olmasından dolayı piyasa ve politika yapıcılar tarafından itibar görüyor. Bu program dahilinde, Fed, hem aralarında potansiyel olarak bazı yatırım yapılabilir nota sahip olmayan özel sektör tahvillerini ve hem aynı zamanda bu varlıklara yatırım yapmış ETF'lerin alımını gerçekleştirmeyi planlıyor.

Haftalık bilanço verileri Fed'in hangi ETF'leri satın aldığını belirtmezken, merkez bankası programa ayda en az bir kez katılan borçlanıcıların isimlerini açıklayacağını kaydetti.