Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in akşamki toplantıda faiz artırım hızını yavaşlatması bekleniyor. Başkan Jerome Powell'ın yatırımcıları bu durumun güvercin bir adım olmadığına ikna etmesinin zorlu olacağı, bu nedenle enflasyon hedefe ulaşana dek mücadeleye devam edileceği mesajını vermesi bekleniyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu akşam faizi 50 baz puan artırarak yüzde 4,25 - 4,5 aralığı ile 2007'den beri en yüksek seviyeye çıkartması bekleniyor. Toplantı sonrası açıklanacak ekonomik projeksiyonlar da politika yapıcıların faizler konusunda ne kadar daha ileri gideceğine ışık tutacak.

Powell'ın faizlerin önceki tahminlerden daha fazla artması gerekeceğini söylemesinin ardından Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler faizde zirve noktasının yüzde 4,9 olacağını öngördü. Bu da FOMC'nin Şubat ve Mart aylarında 25'er baz puanlık artışlarla devam edeceğine, sonrasında ise beklemeye geçeceğine işaret ediyor.

Fed kararı Türkiye saatiyle 22:00'de açıklanacak, ardından Başkan Jerome Powell basın toplantısında konuşacak.

Ülkede dün açıklanan veri, enflasyonda en kötüsünün geride kalmış olabileceğini gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 7,1'e gerileyerek daha ufak montanlı faiz artışıyla yola devam edileceği beklentisini güçlendirdi.

EY Parthenon Kıdemli Ekonomisti Lydia Boussour "Gözler noktasal grafikler, basın toplantısı ve Powell'ın faiz artış patikası konusunda vereceği mesajlarda olacak" şeklinde konuştu.

Faiz patikası


Eylül ayında yetkililer gelecek yıl sonunda faizin yüzde 4,6'ya ulaşacağını öngörmüştü. Ancak politika yapıcılar enflasyonun yavaşlamasına rağmen hala yüksek kaldığını, faiz beklentilerin de yükseleceğini belirtiyor.

Toplantı, faizlerin gideceği yer konusunda yetkililerin görüşlerine ışık tutacak. Wells Fargo Ekonomisti Michael Pugliese "Fed Başkanı net bir patika belirtmeyerek seçeneklerini geniş tutmak isteyecektir" dedi.

Bildiride "hedef bantta artışların devamı uygun olacak" söyleminde değişikli olup olmayacağı izlenecek. Piper Sandler Ekonomistleri Roberto Perli ve Benson Durham "Metinden 'devam' sözcüğünün çıkarılması güvercin sinyal olarak algılanır ve Mart'ta artışların duracağı sinyalini verir" görüşünü paylaştı.

"Acı" ekonomi

Projeksiyonlar büyüme, işsizlik ve enflasyon beklentilerini gösterecek. Yetkililer büyümenin yavaşlayacağı, işsizliğin yükseleceği görüşünü paylaşabilir.

ING Ekonomisti James Knightley "Eğer projeksiyonlar, enflasyonun hedefe ulaşmasının uzun süreceğini gösterirse daha fazla faiz artışı tahmini beklentisi de meşrulaşır." dedi.

EY Parthenon'dan Boussour 2023 görünümünün düşürülebileceğini, büyümenin yüzde 0'a yakın olabileceğini, işsizliğin yüzde 3,7'den yüzde 5'e yakınsayacağını öngörerek "Projeksiyonlar, fiyat istikrarını onarmak için Fed'in daha fazla ekonomik acıyı tolere etmeye hazır olduğunu gösterebilir" yorumunu yaptı.

Powell basın toplantısında yumuşak iniş için hala bir yol olduğunu vurgulayabilir. Knightley "Fed 'resesyon olasılığı var ancak temel senaryomuz değil' mesajını verebilir" dedi.