Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed üyelerinin ABD ekonomisi hakkındaki iyimserliği ABD tahvil getirilerinde yönü yukarı çevirdi.

Yüzde 1,77 ile 14 ayın zirvesine çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirisi daha sonra gerilese de Asya işlemlerinde üç baz puan yükselişle yüzde 1,73’e çıktı.

Asya’da ise Archegos sarsıntısıyla banka hisseleri geriledi. Japonya’da bankalar Topix endeksini aşağı çekti. Güney Kore Kospi ve Hong Kong Hang Seng endeksi ise pozitif seyir izledi.

Salı gününü yüzde 0,3 düşüşle kapatan S&P 500’de ilk vadeli işlemlerde artış kaydedildi.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1.155 seviyesine ulaştı. Gelişen ülke kurları da Endonezya rupisi ve Tayland bahtı öncülüğünde geriledi.

Perşembe günkü kritik OPEC+ zirvesi öncesi WTI ham petrol 60 dolar, Brent ise 64 dolar üzerinde hafif dalgalandı.

Fed üyelerinden iyimser mesajlar

ABD’de aşılanmanın hızlanmasına paralel önümüzdeki çeyreklerde ekonominin güçlü bir şekilde toparlanması beklenirken Fed’den enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına izin verileceği sinyalleri geldi.

Fed’in denetimden sorumlu Başkan Yardımcısı Randal Quarles, Fed Açık Piyasa Komitesi’nin yüzde 2 hedefinin bir parça aşılmasında rahat olacağını belirtti. Quarles “Zaman içindeki ortalamaya bakacağız. Yüzde 2 enflasyonun bir parça aşılmasını destekliyorum” açıklamasını yaptı.

Diğer Fed üyeleri de ekonomik aktivitedeki artışa dikkat çekti. Ekonominin geneli için iyimser olduğunu belirten New York Fed Başkanı John Williams “Aşılama programında iyi gidiyoruz. Hanehalklarına, işletmelere ve yerel yönetimlere ciddi bir mali destek söz konusu” açıklamasını yaptı.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de ilkbahar ve yaz aylarında güçlü ABD ekonomisi öngördüğünü belirtti. Barkin pandemi sebebiyle gerçekleşen aşırı tasarrufların bu yıl değil, 2022 ve 2023’te harcamaya dönüşmesini bekliyor.