Fed yetkilileri ABD ekonomik görünümüne güveniyor
-
ABD'de iki Fed yetkilisi, politika yapıcıların ABD ekonomisi iyileşirken dahi tekrar ne zaman faiz artıracakları konusunda karar verirken enflasyon görünümünü izlemesi gerektiğini savundu
San Francisco Fed Başkanı John Williams Perşembe günü yaptığı açıklamada ekonomi güçlenirken, kademeli sıkılaştırıcı para politikasına devam edilmesinin "mantıklı" olduğunu söyledi. Williams aynı zamanda, Fed'in 10 yıl aranın ardından ilk kez faiz artırdığı Aralık toplantısından bu yana yurtdışı kaynaklı risklerin arttığını da kabul etti.
Williams, New York'taki konuşmasında, "Küresel ekonomide ve enflasyonda bizim de adapte olmamız gereken büyük çaplı hareketler oluyor." dedi.
FOMC toplantısı 15-16 Mart'ta gerçekleşecek. Yatırımcılar Fed'in önümüzdeki ay faiz artırma ihtimalini yüzde 10 olarak görüyor. Haziran'da faiz artırma ihtimaliyse yüzde 24 seviyesinde bulunuyor. Williams, "Mart'ta mı yoksa Haziran'da mı faiz artırmalıyız" konusunu takıntı edinen bir tartışmaya karşı uyarıda bulundu.
Fed yetkililerinin ABD'de işsizlik oranının Ocak'ta yüzde 4.9'a gerilemesiyle yurtiçi ekonomideki güçlülüğün yurtdışı ekonomilerdeki yavaşlamaya ve yılbaşından bu yana yüzde 10 düşen petrol fiyatlarına rağmen enflasyonu yüzde 2 hedefine çekmekte yeterli olup olmayacağı konusunda karar vermesi gerekiyor.