Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed üyeleri varlık alım azaltımına yönelik görüşlerini aktarmaya devam ediyor.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, arz zinciri ve işgücü piyasasındaki sıkışıklığı örnek göstererek ekonominin önünde zorluklar bulunduğunu ve Kovid-19 varyantlarının “yüksek belirsizlik” yarattığını söyledi. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ise, işgücü arzı ve talebi arasındaki dengesizliklerin ücretlere yansıyabileceğini, bunun da geniş çaplı bir yukarı yönlü fiyat baskısı anlamına gelebileceğini belirtti.

Öte yandan, yüklü hisse senetleri yatırımları eleştiri konusu olan Kaplan ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren benzer açıklamalar yayımlayarak, etik kaygılar gereği tüm hisse yatırımlarını satacaklarını açıkladı.

“Varlık alımlarımızı azaltmaya bu yıl başlamamız uygun olacak”

ABD Merkez Bankası (Fed) yönetim kurulu üyelerinden Michelle Bowman, Ağustos ayında gelen zayıf istihdam verilerinin bankanın ayda 120 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını azaltma planını rafa kaldırmayacağını söyledi. Bowman değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

"Son zamanlarda açıklanan verilerden bazıları beklediğimiz kadar iyi gelmiş olmasa da halen son derece güçlü bir ekonomik büyüme görüyoruz. İstihdamı en üst seviyeye çıkarma hedefimize son derece yakınız... Eğer veriler beklediğim doğrultuda gelirse varlık alımlarımızı azaltmaya bu yıl başlamamız uygun olacak.”

Bu açıklamaların ardından Bowman son iki gün içerisinde yalnızca Ağustos ayı istihdam verilerinin Fed'in tahvil alım programını azaltmaya başlamasının önüne geçemeyeceğini söyleyen beşinci Fed yetkilisi oldu.

Aralarında Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in de bulunduğu bazı üyeler ise Haziran ve Temmuz aylarındaki bir milyona yakın seviyeye kıyasla Ağustos ayında yalnızca 235 bin istihdam yaratılmış olmasının alımların azaltılması kararının ertelenmesine yol açabileceğini söylemişti.

Buna rağmen Fed yetkilileri koronavirüs salgını döneminde başlatılan destekleyici tedbirlere son verilmesinin ilk adımı olan tahvil alımlarının azaltılmasına pozitif yaklaşıyor.