Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed’in varlık alımlarını daha hızlı bir şekilde azaltmasına “çok açık” olduğunu, böylelikle faizin gelecek yıl, ihtiyaç duyulursa, birkaç kez yükseltilebileceğini söyledi.

Mester, Çarşamba günü Bloomberg TV’den Kathleen Hays’e verdiği röportajda, “Varlık alımlarının daha hızlı azaltılması açık bir şekilde sigortadır ve isteğe bağlı bir durumdur. Böylelikle eğer enflasyon gelecek yıl kayda değer bir şekilde düşmezse, zorunda kalmamız durumunda, faizleri yükseltebilecek pozisyondayız. Son dönemde açıklanan veriler, bu durumu destekleyici yönde. Bu yüzden, varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasını değerlendirmeye çok açığım” dedi.

ABD merkez bankası, Kasım ayının başında açıkladığı plana göre, varlık alım programını, her ay 15 milyar dolar azaltarak, 2022 yılının ortasında sonlandırmaya hazırlanıyor. Ancak Fed, son aylarda hızlanan ve merkez bankasındakiler dahil tahmincilerin beklediğinden daha inatçı hale gelen enflasyonu durdurmak için varlık alımlarını hızlandırma yönünde karar alabilir.

Gelecek yıl Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy kullanma hakkına sahip olacak Mester, “Şimdi, enflasyon verileri bu şekilde gelmeye devam ederse ve işgücü piyasası şimdiki gibi güçlü kalırsa, eğer gelecek yıl faizleri birkaç kez artırmak zorunda kalırsak, bunu yapabiliriz” dedi.

Mester, varlık alımlarının azaltılmasının hızlandırılarak Mart ayında sonlandırılması yanlısı olup olmadığına ilişkin soruya karşılık, “Ekonomiye ilişkin bildiklerimiz dikkate alındığında, alımlarının gelecek yılın ilk çeyreğinde ya da ikinci çeyreğin başında sonlandırılmasını destekleyeceğim” dedi.