Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalarda tahvil getirileri kaynaklı son hareketler akıllara 2013'te yaşananları getirdi.

ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin bir kez daha yüzde 1,6’nın üzerine çıkmasıyla, MSCI Gelişen Borsalar Endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 5,4 ile yaklaşık bir yılın en kötü 3 günlük düşüşünü yaşadı. MSCI Gelişen Ülke Para Birimleri Endeksi de Mart'tan bu yana en sert düşüşünü yaşarken, 100 günlük hareketli ortalamasının altına indi.

Brezilya reali eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hakkında, yolsuzluk davalarından verilen hükümlerin iptal edilmesi üzerine, Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye indi.

Yine 'taper tantrum' endişesi

BBVA’nın New York merkezli stratejisti Alejandro Cuadrado gelişen piyasalarda “ABD getiri eğrisi hızla dikleşirken yeni bir ‘taper tantrum’ endişesinin” etkili olduğu değerlendirmesini yaptı. Cuadrado, 2013’te dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke’nin sürpriz şekilde tahvil alımlarını azaltmaya başlayacaklarını duyurmasıyla yaşanan ve “taper tantrum” olarak bilinen piyasa çalkantısı endişelerinin Lula haberleri ile birleşmesinin gelişen piyasalarda yaşanan hareketlerde etkili olduğunu belirtti.

Commerzbank Kur Stratejisi Direktörü Ulrich Leuchtmann da bu hareketin devam edebileceğini öngördü ve MSCI Gelişen Piyasalar Kur Endeksinin 100 günlük hareketli ortalamasının altına inmesinin “Bu hikayenin artık ciddi ilgi görmeye başladığını ve gelecek hafta, hatta aylarda masada olabileceğini gösterdiğini” belirtti.