Advertisement
HABERLER ABONE OL

Goldman Sachs Perşembe günü yayımladığı bir raporda, bütçe açığının finansmanı ve TL’yi desteklemek için yapılan müdahalelerin brüt Döviz rezervlerini yıl boyunca azalttığına değinirken, daha fazla ve önden yüklemeli faiz artırımlarının gerekli olduğu belirtiliyor.

Gerekli faiz artırımlarının yapılmasının geciktiğini belirten kurum, “yumuşak iniş senaryosu” ve “sert iniş senaryosu” olarak iki ana senaryo üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Goldman Sachs daha önceki faiz oranı tahminlerinin 2020 yıl sonunda %12 ve 2021’in ilk yarısında %14 olduğunu belirtirken, şimdiki yıl sonu faiz tahminlerinin yumuşak iniş senaryosu dahilinde %17 olduğunu vurguladılar.

Raporda “Böyle bir senaryo, TCMB’nin politikalarında köklü bir değişimden ziyade, rezervlerdeki azalmanın, artan ithalatın ve TL üzerinde artan endişelerin önüne geçilmesi ihtiyacını yansıtıyor” denildi.

Raporda dolarizasyonun azaltılmasının sınırlı bir etkisi olacağını söyleyen kurum, “TCMB’nin swap düzenlemesi düşünüldüğünde, bankalardaki dolarizasyondaki artış (mevduatlar sistemden çekilmediği sürece), bilançolarındaki açık döviz pozisyonlarının kapatılmasıyla birlikte, TCMB ile daha fazla swap yapmasına neden olacaktır” diye ekliyor