Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Mart ayından bu yana en düşük kapanışına gerilemesi sonrası yatırımcıların Fed’in gelecekteki faiz artışlarına ilişkin tahminlerini yumuşatmasıyla yükseldi.

Spot altın ons başına 1.967 dolardan işlem görüyor. Gram altın tarafında ise rekor serisinin sonu gelmiyor. Ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre gram altın 1.479 TL ile yeni tarihi zirvesine ulaştı.

Çeyrek altın 2.400 lira, Cumhuriyet altını da 9.710 liradan satılıyor.

ABD tahvil getirileri Kanada Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine faiz artış döngüsünü yeniden başlatma kararını takiben Çarşamba günü yaşadığı keskin yükseliş sonrası yatırımcıların daha fazla sıkılaştırmaya yönelik beklentilerini düşürmesiyle istikrar kazandı.

Piyasaların ağırlıklı görüşü ABD’de faizlerin bir miktar daha yükseleceği yönünde olurken bu durumun faiz getirisi olmayan altın için negatif etkiye sahip olacağı değerlendiriliyor.

Yatırımcılar Kanada ve Avustralya’da gerçekleştirilen sürpriz faiz artışlarının yanında Hindistan Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeme kararını da değerlendirdi.

Bununla birlikte Çin, altın rezervlerini art arda yedinci ayda da artırarak küresel çapta merkez bankalarından değerli metale yönelik devam eden güçlü talebe işaret etti.

Citi ons altın için kısa vadeli tahminini düşürdü

Citi’nin araştırma birimi de ons altın için bir rapor yayımladı. Kurum ons altın için kısa vadeli hedefini aşağı yönlü revize etti. Banka ons altında 0-3 ay için hedef seviyesini 2.100 dolardan 1.915’e dolara düşürdü.

3-6 aylık dönem için ons altında fiyatın 2 bin doların üzerinde toparlanacağını öngören Citi, 12 aylık dönemde ise makro ortamın altın için pozitif olacağını savundu.